Ev alırken fazla harç kesiliyor

03/09/2010

İnşaat şirketlerinden ev alanlar harcın nasıl hesaplandığını incelemek zorunda

harc1_400Maliye Gelirler Kontrolörleri yayın organı Vergi Sorunları Dergisi’nde yayımlanan makalede konut harcı öderken evin fiyatının üstüne KDV’nin da katılarak harç miktarının hesaplandığı ve fazla harç ödendiği  belirtilerek, harcın KDV eklenmeden hesaplanması gerektiği vurgulandı.

İnşaat şirketlerinden ev alanlar harcın nasıl hesaplandığını incelemek zorunda.

Konut Alırken KDV'yi Ekleyip Fazladan Tapu Harrcı Ödüyoruz

Konut alırken Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne ödenen tapu harcının yüksek hesaplandığı belirtildi. Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri’nin yayını Vergi Sorunları  Dergisi’nde Nail Umut Avcı imzası ile yayımlanan makalede konut veya gayrimenkul alırken uygulamada faturada yazan katma değer vergisi dahil tutar üzerinden tapu  harcının hesaplandığı belirtilerek “Olması gereken 07.10.1997 tarihli ve 1997/5 sayılı Harçlar Kanunu İç Genelgesince Katma Değer Vergisi’ne tabi gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı hesaplamasına esas olan değere KDV’nin dahil edilmemesidir” denilerek harç tutarının KDV’siz tutar üzerinden hesaplanması gerektiğinin altı çizildi.

Konut ve gayrimenkul alıp satanları uyarmak için ele alınan makalede 6 Haziran 2008’de yayımlanan 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması hakkında Kanun’da gayrimenkul devir ve sahip  olunmasında tapu ve kadastro harcının emlak vergisi değerinden az olmamak üzere  beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanacağının açıkça belirtildiği ifade  edilerek bu konuda Maliye’den görüş sorulması üzerine aynı yönlü bir özelge (görüş)  verildiği de belirtiliyor.

Şirketlerin Sattığı Konutta Var

Konut veya gayrimenkul alım satımında KDV sadece şirketlerin sattığı konutlarda söz  konusu oluyor. İki vatandaş (gerçek kişi) arasındaki alımsatımda KDV ödenmiyor. Son yıllarda birçok inşaat ve gayrimenkul şirketinin faaliyet göstermesiyle ve markalı  konutlara ilgi artınca konut  ve gayrimenkul alımsatımında KDV gündeme geliyor.

Satılan konutun büyüklüğüne göre de KDV oranı değişiyor. 150 metrekare büyüklüğüne kadar olan konutlarda yüzde 1 KDV alınırken 150 metrekareden daha büyük konutlarda ise KDV oranı yüzde 18’e çıkıyor.

Markalı Konutlar Revaçta

Son yıllarda inşaat şirketlerinin yapıp sattığı markalı konutlara ilgi yoğun. Bu konutlar  ise KDV hesaplanarak satılıyor. Son 6 yılda sadece İstanbul’da 265 bin markalı konut  satışa çıkarıldı. Bu konutların ortalama değeri ise 200 bin TL’yi geçiyor. Büyüklüğüne  göre yüzde 1 ya da 18 KDV hesaplanıyor.

Büyük Ev Alanlarda Fark Yüksek

Bu yüzden 150 metrekare ve üzerinde konut satın alanlarda yanlış hesaplama yüzünden fazladan ödenen harç miktarı daha yüksek boyutlara ulaşıyor. Örneğin  inşaat şirketinden 150 metrekarenin üzerinde ve KDV içinde 300 bin TL’ye konut alan  bir vatandaş tapu harcına KDV’li tutarı dahil ettiği için yaklaşık bin 700 TL kayba  uğruyor.

Alım satımda toplamda binde 38 (alım ve satım harcı) oranında ödenen tapu harcını 300 bin TL’lik fatura tutarı üzerinden hesaplayan vatandaş 11 bin 400 TL tapu  harcı ödüyor. Oysa konutun KDV’siz satış tutarı olan 254 bin TL üzerinden harç  ödendiğinde tutar 9 bin 652 lira yapıyor. 150 metrekarenin altında olan konutlarda ise  KDV oranı yüzde 1 olduğu için hesaplanan KDV’li tutar ile KDV’siz harç tutarı arasında önemli bir fark oluşmuyor.

Kaynak: Haber Türk