Ev Almak İçin Son 7 Yılın En İyi Dönemi

20/10/2010

Konut inşa eden firmalardan Soyak CEO'su Emre Çamlıbel, alıcılar açısından 2004'ten bu yana en uygun şartlara sahip dönemin yaşandığını söyledi. Kredi maliyeti düştü, fiyatlar 3 yıldır değişmedi.

zamanKonut kredi maliyetlerinin düşmesi alıcıların ev alma, inşaat şirketlerinin de yatırım iştahını kabartıyor.

Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösterdiği 49 yılda İstanbul, Ankara ve İzmir'de 50 bin konut inşa eden Soyak Yapı, 3 yıl aradan sonra 2.200 dairelik Park Aparts projesi ile İstanbul'a döndü.

Soyak Holding üst yöneticisi (CEO) Emre Çamlıbel, 2004 yılından bu yana konutta hem alıcılar hem de inşaat firmaları açısından en uygun şartlara sahip dönemin yaşandığını söyledi. Merkez Bankası'nın faiz indirimleriyle projelerindeki 120 ay vadeli konut kredisi maliyetlerinin 0,79'a gerilediğini belirten Çamlıbel, "2004 yılından bu yana bu derece iyi şartları ben hiç görmedim." dedi. Konut fiyatlarının 3 yıldır artmadığına dikkat çeken Çamlıbel, 'alıcılar açısından avantajlı bir dönemin yaşandığını, önümüzdeki dönemde 3 yılın biriken maliyetlerinin fiyatlara yansıyabileceğini' ifade etti.

Geçen yıl 500 bin adet olan yeni konut inşaat ruhsatı sayısı bu yılın ilk 6 ayında 325 bin olarak gerçekleşti. Yıl sonunda alınan konut inşaat ruhsatı sayısının 650 bini bulacağını tahmin ettiklerini anlatan Emre Çamlıbel'e göre Türkiye'deki genç nüfus, şehre göç, işsizliğin azalması, büyümenin sürmesi gibi bütün göstergeler inşaat şirketlerinin de iştahını kabartıyor. Çamlıbel, "Hem memleket dinamikleri hem de sektör dinamikleri oldukça kuvvetli gözüküyor." dedi.

Önümüzdeki cuma günü satışı başlayacak İstanbul Halkalı'da inşa edilecek Soyak Park Aparts'ın tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Emre Çamlıbel, İstanbul'da peş peşe yeni projeler açıklayacaklarını ifade etti. Çamlıbel'in açıklamasına göre Soyak'ın 320 bin kişilik alıcı portföyünden, 2.200 konutluk Park Aparts için 25 bin ön talep geldi. Metrekaresi ortalama 3 bin liradan satışa çıkacak konutların en küçüğü olan stüdyo dairelerin fiyatı yaklaşık 100 bin lira. Projenin hayata geçirileceği 92 dönümlük arsanın sahibi devlete ait Emlak Konut GYO. 396 milyon lira satış geliri beklenen projeden yüzde 26'lık hasılat payı olarak Emlak Konut 102 milyon lira alacak. Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu üyesi Vedat Demiröz, "102 milyon lira bizim alacağımız asgari pay. Ben Soyak'ın satış gelirinin ve dolayısıyla bizim payımızı yüzde 35-40 civarında artıracağını düşünüyorum." dedi. Demiröz, Türkiye'de önümüzdeki 5 yılda 3,4 milyon yeni konuta ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Toplam 4 etap ve 2.200 konuttan oluşan Park Aparts projesinde satışa çıkan ilk iki etapta stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1'den oluşan 1.121 daire yer alıyor. Daire fiyatlarının 100 bin ile 400 bin lira arasında değiştiği Soyak Park Aparts'ta, bahçeli ve dubleks kent evlerinin fiyatları 250 bin ile 650 bin TL arasında. Çamlıbel, "Bir-iki ay içinde Park Aparts'ı satarız." diye konuştu. Çamlıbel, TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ'nin Soyak projeleri değerleme raporuna göre ilk satışa çıkış fiyatından bugüne Soyak Yenişehir evleri yüzde 1078, Soyak Olympiakent yüzde 143, Soyak Evreka yüzde 38 ve İzmir Soyak Mavişehir'in yüzde 55 değer kazandığını vurguladı. Çamlıbel, "Bugün Soyak konutları metrekaresi 2 bin 500 ile 3 bin liradan el değiştiriyor." dedi.

İngilizlere de konut satacak

İngiliz emlak şirketi SpotBlue ile Soyak İnşaat arasındaki işbirliğiyle, İngilizler İstanbul'da konut sahibi olabilecek.

Merkezi Londra'da bulunan ve ağırlıklı olarak Avrupalı yatırımcılara Türkiye emlak sektörünü pazarlayan Spot Blue firmasının yetkilisi Julian Walker, "Soyak'ın İstanbul Halkalı'daki yeni konut projesini İngiliz pazarına sunmasından memnuniyet duyuyoruz." açıklaması yaptı. Bu işbirliğiyle İngiliz yatırımcıların güvenebilecekleri bir firmadan konut satın alabilme fırsatı yakaladığını kaydeden Walker, Soyak'ın Halkalı'daki konut projesinin 2 bin konuttan oluştuğuna, fiyatların 45 bin ile 200 bin sterlin arasında değiştiğine ve vadeli ödeme seçeneklerinin bulunduğuna dikkati çekti.

Soyak'ın Halkalı projesinin büyük bir yatırım fırsatı olduğunu da belirten Walker, Türkiye'de emlak sektöründeki büyümeye de değindi ve bu sektörün 2010 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 21,9 büyüdüğünü belirtti. Soyak CEO'su Emre Çamlıbel de, Park Aparts tanıtım toplantısında, İngilizlerle İzmir'deki Soyak Sieasta projesinden daire satışı için görüştüklerini ifade etti.

Kaynak: Zaman