Ev almak için uygun zaman şimdi mi?

02/09/2009

Faizler daha da düşer mi, şu an ev fiyatları yüksek mi, bu fiyatlardan yapılan emlak yatırımları prim yapar mı?

Garanti Mortgage Ürün ve İş Geliştirme Müdürü GÖKHAN KOCA:
Faizlerin düşmesi ile birlikte talep de eş zamanlı arttığı için konut fiyatlarında da yukarı doğru bir hareket olmakta. Bu tespiti Mortgage Uzmanı Garanti'nin desteğiyle hazırlanan Reidin.com Emlakendeks'de doğruluyor. Bizlere gelen taleplere, kullandırım adetlerimize ve mortgage sektörü rakamlarının büyümesine bakarak konut fiyatlarındaki artışın devam edeceğini düşünüyoruz.
 
Her zaman söylediğimiz gibi, faizlerde düşüş beklentisiyle ev alımı ertelendiği takdirde, konut fiyatlarında meydana gelecek bir artış, faiz düşüşünden yaratılacak finansal kazancı da ortadan kaldırabilir. Dolayısıyla tüketicilerin bu konuya çok dikkat etmesini, gelir seviyelerine göre ödeyebilecekleri imkanları yarattıkları takdirde, fiyatının iyi olduğuna inandıkları gayrimenkulleri kaçırmamalarını tavsiye ediyoruz. Bu seviyelerin daha da altına gelebilmemiz için önümüzdeki dönemde, yurt içi ve yurt dışında iyileşme sürecinin devam etmesi ve yurtdışı uzun vadeli fonlama imkanlarının düşük maliyetlerle sürmesi gerekmektedir. Faizler daha fazla düşmez
 
Akbank Genel Müdür Yardımcısı GALİP TÖZGE:
Konut fiyatlarının bu faiz düşüşü ile hemen artış göstereceğini düşünmüyoruz. Düşük faiz ortamının devam etmesi ve ekonominin tekrar canlanması ile konut fiyatları tekrar artışa geçebilir. Yani, şu anda konut alımı için fırsat zamanı olduğunu söyleyebiliriz. Bu dönemde ev almak isteyenlere, finansmanlarının belirli bir bölümünü kredi ile karşılamayı planlıyorlarsa, yalnız faiz oranına değil diğer masraf kalemleri ve aylık ödeyebilecekleri kredi tutarını da gözönünde bulundurmalarını tavsiye ediyoruz. Bir süredir devam eden düşük faiz ortamının, piyasalardaki güven artışı ile birleşmesi sonucunda kredi faizlerinde büyük indirim yaptık. Kredi faizlerinin bir süre yatay devam etmesini öngörüyoruz.
 
Her ne kadar TCMB kısa vadede faiz indirimleri yapmaya devam etse de, kredi faizlerinin uzun vadeli maliyetler ile ilişkili olması nedeniyle şu anda daha fazla bir düşüş öngörmüyoruz. Faizler düştü diye ev almak doğr
 
HABERTURK.COM Ekonomi Müdürü ORHAN PALA:
Kriz öncesi dönemde yaşananlar hâlâ hafızalardaki tazeliğini koruyor. Faizlerde hızlı düşüşü fırsata çevirmek isteyenler ev almak için kuyruğa girdi. Devasa projeler maketlerden satıldı. Finans piyasalarında yaşananlar banka ve inşaat sektörü arasında kurulan saadet zincirini kopardı. Ve emlak cazip bir yatırım olmaktan çıktı. Bütün bunlar 2-3 yıl içerisinde yaşandı. Bu demek oluyor ki gayrimenkul yatırımlarında 3 yıl bile kısa vade. En az 10 yıllık bir projeksiyon çizilmeli. Son günlerde kriz öncesi dönemi hatırlatan faiz rakamlarıyla karşı karşıyayız. Ancak bankalar sadece kısa vadeli faizleri yüzde 1'in altına indirdi.
 
Uzun vadede faizlerde oranlar hala yüksek. Bu da gelecekle ilgili belirsizliklerin devam ettiğini gösteriyor. Emlak her dönem cazip yatırım aracı ama sadece faizler düştü diye ev almak doğru bir karar değil. Yeni bir yatırım için ekonomide dengelerin tam olarak oturduğunu görmek gerekir. Çünkü kriz henüz bitmiş değil! Kimler için "uygun zaman"?
 
Gazete Habertürk Yazarı ORAL ERDOĞAN: Konut almayı düşenenlere öneriler: Konut alımı/yatırımları için genel bir "doğru zaman" tanımlamak zordur. Alıcıya, zamana, konuta, alternatif potansiyellere, değere, siyasi faktörleri de içeren finansal piyasa koşullarına göre kararlarımız değişebilir.
 
Bugün Türkiye'de düşen faiz oranlarını ekonominin iyi gidişatından değil, kötüleşmenin durdurulması yönündeki çabalardan kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla, sadece düşmüş faizlere angaje olup, konut alma zamanıdır demek de çok uygun olmaz. Öyleyse konut almak nasıl uygun olabilir, bazı örnekler verelim:
 
(1) Konut alımı düşünenlerin, bir kere kullanım amaçlı düşünmeleri halinde; nakitleri var ve beğendikleri ev de uygun fiyatta ise alım zamanı gibi değerlendirilebilir.
(2) Benzer şekilde, kirada oturmakta olup, zaten kiralarını rahatlıkla ödemekte olanlar 5 yıl vadeli sabit faizli ya da düşen faizli krediler düşünebilir. Ancak burada dikkat edilecek hususlar aldığınız evin değeri makul olmalı, kredi faizlerinin yanısıra uygulanan masraflar toplamı mümkünse sıfıra yakın olmalıdır.
(3) Oturduğunuz evi satıp daha uygun istediğiniz bir eve geçmek istiyor iseniz, al-sat farkından biraz kaybetseniz dahi yeni evin alım fiyatı makul ise düşünülebilir.
(4) Değerin daha da yükselme potansiyeli olan bölgelerde konut alımı cazip olabilir, böyle bir durumda elinizde bir birikim olsa dahi öncelikle kredi düşünerek alım yapılabilir.
 
Son olarak, ayrıntılı bilgi sahibi olmadan, en az 3 bankayı karşılaştırmadan ve doğru kaynaklardan danışmanlık almadan banka kredisi kullanımına karar verilmemesini tavsiye ederim. Fiyatlar hızlı bir artmaz, stok fazla
 
Halkbank Genel Müdür Yardımcısı BİLGEHAN KURU:
Son dönemde izlemekte olduğumuz hızlı faiz düşüşlerinin bu seviyeleri ziyaret ettiğimiz 2005-2006 yıllarında olduğu gibi genel konut fiyatlarını önemli ölçülerde artırmasını beklemiyorum. Zira o zamanki kredi genişleme döneminin makro ekonomik çerçevesi ve buna bağlı tüketici davranışlarıyla en kötüsünü gördüğümüzü düşündüğümüz kredi krizinin hemen ertesindeki tüketici davranışlarının farklılık gösterdiğini ve hali hazırda konut stoğunun oldukça fazla olduğunu düşünüyorum.
 
Ancak yine de tecrübe etmekte olduğumuz bu faiz seviyelerinin iyi değerlendirilmesi ve sınırlı da olsa faiz düşüşünün yaratacağı talebin fiyatları artırması ihtimaline karşı hesapların iyi yapılarak uygun bir zamanlama ile ertelenmiş olan konut satın alma planlarının hayata geçirilmesini öneririm. Zira, geç kalınması durumunda faiz düşüşü ile elde edilecek olan faiz avantajı, konutun artan fiyatı ile anaparadan geri verilmek zorunda kalınabilir. 2010'da fiyatlarda yüzde yüz artış olacak
 
Avrupa Yakası Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı MEHMET KEKLİK:
Emlakta fiyatlar 2006'dan beri düşmedi. Kiralıklarda kriz nedeniyle yüzde 40'lara varan düşüşler yaşanmasına rağmen iyi projelerin satılıkları etkilenmedi. Son 2-3 ayda hareketlilik başlamıştı, son 15-20 gündür de kredi faizlerinin düşmesiyle fazlasıyla talep var. Alımlar çok yükseldi. 2004-2005 yıllarındaki trendi yeniden yakalıyoruz. 2010'da yüzde yüz fiyat artışı olacak, ertemeleden yer almanın tam zamanıdır diyoruz. Morgage yatırım değil oturma amaçlı alınmalı
 
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı ERSAN YILDIRIM:
Konut mortgagelarının zaten yatırım amaçlı değil, oturma amaçlı alınması lazım. Çünkü zaten yeterince riskli bir olay. Konut için faizler yeterince düşük görünüyor ve düşük olması da avantaj. Daha fazla düşer mi, bu konuda yorum yapmak bence güç ama zaten yeterince düşük olduğunu düşünüyorum. Faizler sabit tutulduğu sürece yani değişken faizli mortgage tercih edilmediği sürece ev almak için doğru zaman denebilir.
Kaynak: Haber Türk