Ev fiyatlarına bir şeyler oluyor

25/04/2010

Gayrimenkulde başlayan hareketliliğin ardından gelen zam sinyalleri, alıcıları alarma geçirdi.

ev_29Düşen kredi faizleri, ekonomide artan iyimserlik son 2 aydır gayrimenkul piyasalarına gözle görülür bir hareketlilik getirdi. Bugünkünden en az yüzde 30 seviyesinde olan fiyatlar yeniden toparlanmaya başladı.

Konut fiyatlarındaki zam sinyalini algıyan alıcılar alarma geçti. Emlak ve satış ofislerindeki satılık konutları sorgulayanların sayısı beşe katlandı. İki ay önce fiyatları dip seviyelerde olan gayrimenkullerin yanına yaklaşmayanlar bugün daha yüksek fiyatlar üzerinden pazarlık yapmayı kabullendi.

Emlakçılar artık kelepirci- fırsatçı denilen kesimin değil gerçek alıcıların piyasaya çıktığını belirterek, bütün bu gelişmelerin aslında 2011 yılında beklenen rallinin ayak sesleri olduğunu söyledi.

Korku Yok Oldu

Türk Sanayici İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Emlak Sektörü Kurul Başkanı Salim Taşçı, şubat ayında 2-3 kişinin sorduğu bir evi şimdi 15-20 kişinin sorduğunu, sorgucuların ve alıcıların sayısının arttığını söyledi.

Taşçı “Bir piyasada sorgucuların sayısı ne kadar çoğalırsa, mülk satışları da o oranda hareketleniyor” dedi. Taşçı geçen sene 100 alıcı adayından 50’si kelepirci- fırsatçılardan oluşurken, bugün gerçek alıcıların oranının yüzde 75’e kadar çıktığını açıkladı. Korku ve bezginliğin ortadan kalktığını anlatan Taşçı, ekonomiye ilişkin iyimserliğin artmasıyla birlikte bunun piyasalarda ralliyi hızlandıracağını savundu.

Araziye Bile Talep Var

Salim Taşçı, yalnız konutlara değil, mücavir alan içinde kalan ama imar uygulaması geçmeyen arazilere bile talep olduğuna dikkati çekerek “Örneğin Ankara’da imar uygulamalı arsalar zaten limini doldurdu.

Şimdi Eskişehir Yolu üzerindeki 52 kilometreye kadar olan sağlı sollu araziler bile kapatıldı” dedi. Piyasalardaki durgunluğun artık geride kaldığını belirten Salim Taşçı, serseri mayın gibi dolaşan paranın artık gayrimenkule aktığını açıkladı.

Taşçı “Bu para gayrimenkule geliyor çünkü emlak her zaman para eder felsefesi yerine oturuyor. Dövizde hareket yok, borsayı yalnız bilenler oynuyor. Tek alternatif emlak” dedi. Bazı semtlerde yüzde 30- 40’ları bulan fiyat düşüşleri olduğunu belirten Taşçı, şimdi fiyatların eski mecrasına ulaşmaya çalıştığını belirterek “Piyasada hala değerinin yüzde 15-20 altında mülkler var, alıcı fiyat düşer diye 2011 yılını beklemesin. Bu fiyatları bir daha bulamayabilir” yorumunu yaptı.

Şubat'ta Fiyat Beğenmeyen Bugün Daha Yükseğine Razı

Küresel kriz nedeniyle gerileyen gayrimenkul fiyatları eski seviyesini bulmaya başladı. Ankara Çankaya’da iki ay önce 250 bin liradan 190 bin liraya kadar inen daireler 235 bin lira, Oran’da 1,5 milyon dolardan 1 milyon 100 bin dolara kadar inen villalar 1 milyon 400 bin doları buldu.

İstanbul Kartal’da 145-160 bin lira arası seyreden 1+1 dairenin fiyatı 170-185 bin liraya, Beylikdüzü’nde ise 120-140 bin lirada seyreden 140 metrekare dairenin fiyatı 140-150 bin liraya geldi. İzmir’de geçen yıl sonu Şirinyer, Buca ve Balçova’da 90-100 bin TL’ye satışa çıkan 3+1 daireler 110 bin liradan alıcı arıyor. Emlakçılar iki ay önceki fiyatları beğenmeyen alıcıların bugün daha yüksek fiyatlara razı olduklarını belirtirken, fiyatlarda artık yönün yukarı olduğuna dikkat çekiyor.

Kademe Kademe Artış!

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş özellikle metrekare fiyatı 750 ile bin 500 lira arasında olan konutlara talebi hızlandığını, Beylikdüzü, Bahçeşehir, Kartal gibi yerlerin daha canlı olduğunu belirtirken, İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu da son yıllarda ciddi durgunluk yaşayan piyasada fiyatların yukarı sinyalini verdiğini söyledi.

Güleroğlu, “Eğer ekonomiye ilişkin bu iyimserlik sürerse, konut talebi fiyatları yüzde 25-30 yukarı çıkarır. Ama bu artış yıl sonuna kadar kademe kademe gerçekleşir” dedi.

Kaynak: Bugün