Ev Sahbi Olmak İsteyenler Konut Kredisi Oranlarındaki Düşüşten Yararlanmalı

30/05/2013

Konut kredileri oranlarınındaki hızlı düşüşten yararlanmak isteyen gayrimenkul sahibi olmak isteyenler ellerini çabuk tutmalı

Türkiye'de bir dönem çift basamaklı hanelere kadar tırmanan konut kredileri şimdi 0,60 seviyelerine kadar düşerek, gayrimenkul sahibi olmak isteyenlerin yüzünü güldürüyor.

Özelikle Mayıs ayı başından itibaren Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından tüm bankalar art arda konut kredisi faizi oranlarında 0,02 ve 0,35'e kadar indirime gitmesi inşaat sektöründe şenlik havası yaşatıyor. Pırlanta Erciyes Şirketler Grubu Genel Müdürü Ferhat Beluk, ' Düşen konut kredisi faiz oranları, piyasanın lokomotifi olan inşaat sektörüne canlılık getirdi, konut satışlarının önemli oranda arttı' dedi.

Ev Sahbi Olmak İsteyenler Konut Kredisi Faiz Oranlarındaki Düşüşten Yararlanmalı

Beluk, bir yıl öncesine kadar 1.20'ler ve zaman zaman da bunun üzerinde seviyeye çıkan konut kredileri oranlarınında hızlı düşüşten yararlanmak isteyen gayrimenkul sahibi olmak isteyenlerin ellerini çabuk tutmalarını gerektiğini belirterek, "Bence, Türkiye ekonomisinin en üst seviyede olduğu dönemlerde bile bu kadar faiz indirimi olmamıştı. Bu tarihi indirimden faydalanarak, konut almanın tam zamanı olduğu dönemleri yaşıyoruz" dedi.

9 Eylül Üniversitesi Maliye mezunu olan Beluk, "Ben öğrencilik yıllarımda bile konut kredileri oralarının bu kadar düştüğüne hiç tanık olmadım. Bu ülkemiz açısından son derece önemli. Çünkü inşaat sektörü yüzlerce sektörü beraberinde sürüklüyor. İnşaat işçisinden, çimentosuna ve demirine kadar yüzlerce kalem girdisi bulunan inşaat lokomotif işlevini şu günlerde en iyi şekilde yerine getiriyor" diye konuştu.

Gayrimenkul almayı planlayanlara da çağrıda bulunarak, ellerini çabuk tutmalarını öneren Beluk, "Normal bütçeli insanlar için bile bir gayrimenkulü peşin para ödeyerek alanların sayısı son derece sınırlı. Bu nedenle kredi alımı kaçınılmaz hale geliyor. Şu sıralar düşen kredilerden kim faydalanırsa, ilerleyen dönemde karlı çıkacak" uyarısında bulundu.

Beluk, Türkiye'nin bu alanda nereden nerelere geldiğine de dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim ülkemizde sıcak para girişi çok fazla. Bir dönem dünyadaki en yüksek faiz oranları Türkiye'deydi. Bütün dünyadaki yatırımcılar özelikle Japon ev kadınları bile bir sistem kurdular, kredi açtılar. 100 bin Japon kadını her ay 100 dolar para yatırıp bunları bir araya getirerek faizden para kazandılar. Bu paralar 3 gün Türkiye'de 5 gün bir başka ülkedeydi. Faizler nerede yüksekse sıcak para oradadır. Ama bugün faizler düşmesine rağmen sıcak para halen Türkiye'de var. Neden var? Çünkü Türkiye'nin notu artıyor, ekonomisi iyiye gidiyor. Bu da yatırımcıya güven veriyor, sıcak para çıkışı olmuyor."

Beluk, Türkiye'deki siyasi ve ekonomik istikrarın ülkeyi daha iyi noktalara taşıyacağına dikkati çekerek, "Oysa daha önce herkesin kafasında bir kaygı vardı. Şimdi o kaygılar yok" dedi.

Barış sürecinin yansımalarına da değinen Beluk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Artık şehit haberler almak istemiyoruz. Bu süreç sağlıklı tamamlandığında doğuya yatırım artacak, insanlar iş ekmek sahibi olacak. Bir insanın işi, aşı varsa ve kaybedeceği bir şey olursa asla terörün kucağına düşmez. Türkiye'yi daha iyi günlerin beklediğini düşünüyorum" diye konuştu.

Kaynak: Haber 3