Ev sahipleri isyanda

30/05/2010

Geçen yıla göre 4 katı vergiyle karşılaşan vatandaş isyan ederken, hukukçular dava açmaya hazırlanıyor

vergi_400Emlak vergisi ödemesinin son günü yaklaşırken, ev sahipleri şoke oldu.


Emlak Vergisi Bedelleri

Emlak vergisi bedelleri genel olarak 4 katına çıkarken, bu artışlar kimi yerlerde 10 kata kadar dayandı. Emlak vergisi artışları vatandaştan tepki çekerken, verginin ilk taksidinin son ödeme tarihi ise yarın.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, emsal bedel uygulamasıyla verginin arttığını belirterek, "Belediyeler emlak vergisinin tespitinde oranın rayiç bedelini yüksek gösterirken, aynı yeri kamulaştırdığı takdirde daha düşük bedeller uyguluyor.

Belediyelerin sübjektif uygulamalarından dolayı dava açma durumumuz olabilir. Şu anda hukukçu arkadaşlarımız inceliyor" dedi. Emlak vergisinde daha önce mükellefin beyanı esas alınırken, 2009 ve 2010 yılında emsal bedel uygulamasıyla birlikte emlak bedelinin artık bulunulan caddeye göre vergisinin değiştiğini ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"Vatandaşımız daha önce kendi beyanıyla vergi öderken, bugün artık belediyeler 'Emlak değeri şu kadardan az gösterilemez' gibi bir şart ileri sürmekte. Önceden 500 lira ile bütün emlak vergisi borçlarını ödeyen vatandaşımıza bugün artık 2 bin lirayla yakın bir borç çıkarılıyor." Nazım Kaya, vatandaşların kendilerine şikayet yağdırdığını sözlerine ekledi.

Yüzde 2 Bin Zam Şoke Ediyor

Vatandaşın ödeyeceği emlak vergisi hesabında baz alınan metrekare birim fiyatlarına İstanbul'da ortalama yüzde 250 zam yapılırken bu oran bazı mahallelerde yüzde 2 binleri buldu. En yüksek artışı yapan belediyelerin ise Beyoğlu, Başakşehir, Güngören ve Fatih olduğu dikkati çekiyor. En düşük artışı yapan belediyeler ise Bahçelievler, Ümraniye, Bağcılar olarak belirlendi. Ancak rayiç artışlarının İstanbul'a oranla Anadolu'da daha az yapıldığı belirtiliyor.

Kaynak: Takvim