Evi, arsası olanlara müjde

29/01/2010

Evi arsası malı mülkü olanlar artık bıkmıştı. Şimdi müjdeyi verme zamanı.

tapuYılda 7 milyon işlem gerçekleştiren Tapu Kadastro Müdürlüğü, zaman tasarrufu sağlamak ve vekalet masrafını azaltmak için atağa geçti. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yeniden yapılandırılıyor.

Genel müdürlüğün daha küçük ve etkin bir yapıya kavuşturulması, kamuoyundaki 'imajının iyileştirilmesi' amaçlanan çalışmayla, merkez ve taşra teşkilatındaki bazı birimlerin kapatılması, kurumun gayrimenkul değerleme, emlakçılık, haritacılık gibi alanlarda ise yetkisinin genişletilmesi öngörülüyor. Teknolojinin daha yoğun kullanılacağı yeni yapıda, vatandaşların tapu işlemleri için taşınmazın kayıtlı bulunduğu tapu müdürlüğünde işlem yapması zorunluluğu kaldırılacak.

Yurda Gelmeye Son Veriliyor

İşlemlerin ülkenin herhangi bir yerindeki tapu müdürlüğünde yürütülebilmesi mümkün olacak. Ayrıca, yurtdışındaki Türkler ve yabancı uyrukluların da Türkiye'deki tapu ve kadastro işlemleri için yurda gelmelerine gerek kalmayacak. Elçilikler bünyesinde tapu görevlisi bulundurulacak, bu kişi tapu ve kadastro işlemlerini yürütecek, uluslararası gayrimenkul hukukuyla ilgilenecek. Düzenlemeyle ayrıca, Türkiye'de tapu işlemi için taşınmazın kayıtlı bulunduğu tapu müdürlüğüne gitme zorunluluğu kaldırılıyor. Taşradaki 22 bölge müdürlüğü sayısı 13'e düşecek. 1011 tapu sicil müdürlüğü de 957 olacak.

Kaynak: Bugün