Evini Kendi Satmak İsteyenlere Öneriler

18/02/2011

Emlakçı parası ödemeden sahibinden evlerini satma yoluna gidenlerin gazeteye ilan vermek ya da cama satılık ilanı yapıştırmak yeterli olmayabiliyor.

aa_02Evini satmayı düşünenler bu süreçte bir çok zorlukla karşılaşıyor. Özelliklede emlakçı parası ödemeden sahibinden satma yoluna gidenlerin bir çok konuya dikkat etmesi gerekiyor. Gazeteye ilan vermek ya da cama satılık ilanı yapıştırmak yeterli olmayabiliyor.

Evini kendi satacak olanların, bu konuda acele karar vermemesi gerektiği söyleyen Turyap Yönetim Kurulu Üyesi ve Emlak İletişim Uzmanı Başak Soner, “Telefonunuz 24 saat çalabilir. Bunun dışında evinizi gezdireceğiniz kişilerin güvenilirliği de çok önemli. ayrıca Evinize doğru değeri verememiş olabilirsiniz. Bu noktada evinizi almayı düşünen kişilerde fazla fiyata mı alıyorum diye düşünebilir. Sadece cama ilan yapıştırmak yeterli olmaz. Muhakkak gazetelerede ilan verilmeli. Alıcılar en çok bu yolla seçenekleri değerlendiriyor” diye konuştu.

Telefonunuz 24 saat çalabilir

Evini kendi satacak olanlara Başak Soner, şu bilgileri veriyor: “Cama astığınız ilanı gören herkesin potansiyel alıcı olduğunu sanmayın. İlk arayanlar yakın çevrenizdeki komşularınız olabiliyor. Size fiyat sorarak kendi evinin değeriyle kıyaslayorlar. Telefon numaranızı afişe ederek ilgili ilgisiz her türden insanın telefonuna muhatap kalacaksınız. Gündüz önemli bir toplantının ortasında gelen bir telefonu yanıtlamak durumunda kalacağınız gibi, gece yarısı bambaşka bir amaçla arayanlar da olabilir. Arayan kişi, sizin o anda ne yaptığınızı bilemez; belki sadece bilgi almak istemiştir. Telefonlara yanıt vermekle görevlendireceğiniz biri yoksa işiniz zor. İşte, yolda, duşta her an aranabiliyorsunuz.”

Hırsıza evi gezdirebilirsiniz

Çalışıyorsanız evde birini bulundurmanız gerekir. Çat kapı geleni eve kabul edemiyorsunuz.Sizin ya da ailenizin can ve mal güvenliğini tehlikeye atacak şahıslarla karşılaşmanız olasıdır. Bilinmeyen numaradan arayanlara şüpheyle yaklaşmak sorunu çözmüyor. Sadece arayan numarayı görmek de eve buyur ettiğiniz insandan zarar görmeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Bu konuda dikkatli olmamlılar.

Evinize “paha” biçebildiniz mi?

Ekspertize gerek duymadıysanız rakamınız muhtemelen değişecektir. Geçen hafta arayana bu hafta farklı bir fiyat söylemeniz ya da evin fiyatını artırıp düşürmeniz inandırıcılığınızı kaybettirir. Siz “Zarar mı ediyorum?” derken alıcı da “Acaba kazıklanıyor muyum?” düşüncesine kapılır. Süreç uzadıkça asıl kaybeden siz olursunuz. Zaman ve para kaybının yanında sinirleriniz de yıpranır.

Ziyaretlere hazır olun

Evi alıcı adayına bir defa gezdirip göstermekle kurtulduğunuzu sanmayın. Annesine, eşine, en yakın arkadaşına ve hatta uzmanlığına inandığı başka şahıslara da göstermeden satın alan müşteri modeli yoktur. Bu ziyaretlere bıkıp usanmadan servis vermeniz gerekir. Her defasında sakin ve güleryüzlü davranmak sandığınız kadar kolay olmuyor.

Pazarlığa hazır olmak gerekiyor

Pazarlık sürecine hazır olunması gerektiğini söyleyen Emlak İletişim Uzmanı Başak Soner, “Neticede profesyonel bir satıcı değilsiniz. Yüklü miktarda paranın el değiştireceği ortamlar insanlarda gerginlik yaratabiliyor. Ard arda gelen sorular, değişik talepler ve uzun pazarlıklar sizi ummadığınız kadar yorabilir. O noktada ev sahibi dikkatli davranılmalı” dedi.

Kaynak: Hürriyet