Faiz Bandında 50 Puanlık İndirim Sürpriz Olmaz

19/07/2016

Bugün düzenlenecek Merkez Bankası PPK toplantısında faiz kararı açıklayacak.

Bugün düzenlenecek Merkez Bankası PPK toplantısında faiz kararı açıklayacak. Darbe girişiminden önce Merkez Bankası'nın 50 baz puan indirim yapması beklenirken darbe girişiminden sonra kararın ne olacağı merakla bekleniyor. Piyasalarda faiz indiriminin en azından 25 baz puan gerçekleşmesi öngörülürken, diğer tarafta faizlerin sabit tutulacağı beklentisi de hakim. Şu anda bir hafta vadeli repo faiz oranı yüzde 7.50, gecelik borçlanma faizi yüzde 7.25, gecelik faiz oranları ise yüzde 9 olarak işlem görüyor. Son yapılan anketlerde ise sadece gecelik faiz oranının yüzde 9'dan yüzde 8.75'e indirilmesi beklenirken diğerlerinde bir indirim beklenmiyor.

50 Baz Puan İndirimi Sürpriz Olmaz

JP Morgan Ekonomisti Yarkın Cebeci tarafından yayımlanan raporda halen koridorun üst bandında 25 baz puan indirimin beklendiği, 50 baz puanlık indirimin de sürpriz olmayacağı belirtildi. Cebeci, yaşanan gelişmenin ortama ve ekonomik aktiviteye yansımasının otoritelerin piyasa gelişmelerine ne kadar etkin müdahale edeceğine bağlı olduğunu söyleyerek, "Bu çerçevede TCMB'nin bankacılık sistemine bazı önlemler açıklaması cesaret verici. Eğer gerçekten likidite sorunu olsaydı TCMB likidite koşullarını gevşeterek cevap verebilirdi. Ancak ortamdaki hızlı iyileşmeyle böyle bir ihtiyaç yok. Dolayısıyla beklentimizi değiştirmiyoruz" dedi.

TCMB bankalara gerekli likiditenin limitsiz olarak sağlanacağını gerekli olursa finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemlerin alınacağını belirtti.

Kaynak: Karar