Faiz Oranları Yüzde 0.65'e İnmeli

12/04/2016

Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya faiz oranlarının 0.65-0.67'lerden 1'in üstüne çıkmasına anlam veremediklerini ifade etti

Sabah gazetesinin ev sahipliği yaptığı Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nın öğleden sonraki ikinci oturumunda kentsel dönüşümle birlikte önümüzdeki 10 yılda gayrimenkulün yeni hikayesinin ne olacağı tartışıldı. Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, sektörün problemlerinin başında yüksek konut kredisi faiz oranlarının geldiğini söyledi. Çelik, oranların ABD'de yüzde 5, İngiltere'de yüzde 0.75, Türkiye'de ise yüzde 16 olduğunu ve bu faizle mücadele edip ortak alanda kazanılamayacağını ifade etti.

Dünyaya Açılmak Gerek

Gelecek 10 yılda daha yüksek satış rakamları için tüketici kredilerinin yabancı para birimleri üzerinden verilmesini önleyen bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çelik, bunun tasarruf oranlarını artıracağını, talebin oluşturduğu basıncı düşüreceğini ve dolayısıyla faizin de aşağı yönlü bir trende gireceğini belirtti. Çelik, bunun yanı sıra tüketici konut kredisi aldığında teminatının da konut olması gerektiğinin altını çizdi. Kentlerin geleceği için yapılan projeleri ülke sınırları içine sıkıştırmak yerine dünyaya açmak gerektiğine vurgu yapan Çelik, "Son Cityscape Fuarı'na gittiğimde başka bir şey gördüm. Dünya Trabzon'a itibar ediyor. Özellikle Araplar buradan ev satın alıyor. Bu harika bir şey" diye konuştu.

Faiz Oranları Yüzde 0.65'e İnmeli

Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ise Türkiye'nin kentsel dönüşüm konusunda çok ileri bir noktaya geldiğini, Türk müteahhitlerin 13-15 ayda 2 bin konutluk projeleri tamamladığına dikkat çekti. "Buna rağmen asıl sorun yapılan konutları satacak müşteri bulmak. Krediyle bir müteahhit nereye kadar gidebilir? Konut kredisi faiz oranlarında çok yüksekteyiz" diyen Çetinsaya, müşterileri yüksek faiz oranlarıdan dolayı konut almaya ikna edemediklerini kaydetti. Faiz oranlarının 0.65-0.67'lerden 1'in üstüne çıkmasına anlam veremediklerini ifade eden Çetinsaya, "Yetkililerden bu oranların aşağı çekilmesi için destek bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: MEB Personelleri