Faiz ve Komisyon Sınırlamaları Gelir Kaybı Yaratır

12/09/2013

Faiz ve komisyona sınırlamalar getirilmesinin yüzde 5-10 gelir kaybı yaratabileceğini söyleyen Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Hacim artışıyla geçen yılki kârlar yakalanır” dedi.

Faiz ve komisyona sınırlamalar getirilmesinin yüzde 5-10 gelir kaybı yaratabileceğini söyleyen Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Hacim artışıyla geçen yılki kârlar yakalanır” dedi.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, faiz ve komisyon oranlarına sınırlamalar getirilmesinin bu yıl banka bazında yüzde 5-10 gelir kaybı yaratabileceğini, ancak bazı bankalardaki hacim artışıyla sektör genelinde geçen yılki kârın yakalanmasını beklediğini söyledi.

2012 Bankacılık Sektör Kârı 23.6 milyar TL

Denizbank’ın MoneyGram ile işbirliği toplantısı sonrası yaptığı değerlendirmede Ateş, “Kredili mevduat hesabındaki düzenleme gelirleri belli ölçüde etkileyecektir. Bankaların temel geliri faiz ve komisyon kaynaklı. Faiz ve komisyona sınırlamalar getirilmesi kârları olumsuz etkileyecektir” dedi ve ekledi.

“Yıl sonunda bazı bankalarda yüzde 5-10 gelir kaybı yaşanabilir. Ancak bazı bankalarda da hacim artışı kaynaklı gelir artışı olacaktır. Dolayısıyla sektör genelinde bir dengelemeyle geçen yılki kârın yakalanacağı kanaatindeyim.”

Toplam Gelirin %23’ü

Bankacılık sektöründe ücret ve komisyonların toplam gelirler içinde yüzde 23 payı bulunuyor.

Merkez Bankası, Mayıs ayında, kredili mevduat hesapları (KMH) faiz oranları için bir üst sınır belirlemiş; söz konusu hesaplarda uygulanacak akdi ve gecikme faiz oranlarının kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarını geçemeyeceği şeklinde düzenlemeye gitmişti.

Ayrıca TBMM’de kabul edilen tüketicinin korunması hakkındaki kanun ile, bankaların alacağı ücret ve komisyonları belirleme yetkisi BDDK’ya verildi. Bankacılık işlemlerinde faiz dışında hangi hizmetlerden ücret, komisyon ve masraf alınacağını BDDK’nın bakanlığın uygun görüşünü alarak belirlemesi bekleniyor.

MoneyGram’la Para Transferi Hızlandırılacak

Denizbank, dünyanın önde gelen para transferi şirketlerinden MoneyGram ile işbirliği anlaşması imzaladı. Toplantıda verilen bilgiye göre, bu işbirliği ile Denizbank Türkiye’deki yaklaşık 1 milyar dolarlık para transferi piyasasından ilk etapta yüzde 5-6 pay almayı hedefliyor. Denizbank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, “Türkiye’de 1 milyar dolarlık para transferi pazarı var. Hedefimiz şube ağımız kadar pazar payı elde etmek. Bu da yüzde 5-6 paya denk geliyor. Öncelikle 700 civarı şubemiz üzerinden; daha sonra hem ATM, hem de internet ve diğer dijital platformlardan para transferi işlemi yapacağız” dedi.

Kaynak: Gazete Vatan