Faizler Düşmez ve Fiyatlar Aşağı Çekilmezse Daha Kötü Günler Kapıda

30/05/2014

Sektör temsilcileri ise uyarıyor; faizler düşmez ve fiyatlar aşağı çekilmez ise daha kötü günler kapıda

Haber 7 yazarlarından Kenan Biter'in haberine göre, geçtiğimiz yıl ardı ardına yapılan operasyonlar (17 Aralık-25 Aralık) ve sancılı geçen 30 Mart seçimleri öncesi kötü günler geçiren konut sektöründe yükselen faizler ve aşırı yüksek fiyatlar yüzünden satışlarda büyük düşüş yaşanıyor.

Sektör temsilcileri ise uyarıyor; faizler düşmez ve fiyatlar aşağı çekilmez ise daha kötü günler kapıda...

17 Aralık ve 25 Aralık operasyonları sonrasında yaşanan kaosu yurtdışı satışları ile atlatan sektör şimdilerde de yüksek faiz oranlarının faturasını ödemeye çalışıyor.

Sektörde yaşanan kötü gidişatın en belirgin göstergesini ise geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı rakamlar gözler önüne serdi.

Konut Satışlarında Rekor Düşüş

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, 2014'ün ilk 4 ayında konut satışları önceki yıla göre yüzde 7,5 azalma gösterdi. Bunun yanı sıra en vahim tablo ise Mortgage kredili konut satışlarında ortaya çıktı. Mortgage ile yapılan satışlarda Nisan ayında yüzde 42,5 ile rekor bir düşüş yaşanırken bu oran yılın ilk dört ayında ise yüzde 33,5 olarak gerçekleşti. Rakamlara bakıldığında mortgage kredili konut satışlarının toplam satışlardan yaklaşık dört kat daha hızlı gerilediği görüldü.

Konut Üretimi Yüzde 76.8 Arttı

Ancak satışlarda yaşanan büyük düşüşe rağmen konut üretimi ise aksine korkutucu bir şekilde rekor seviyelerde artıyor. TÜİK tarafından açıklanan farklı bir veriye göre yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre, belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 76,8'lik ciddi bir artış gösterdi.

Satışların rekor bir şekilde düştüğü üretimin ise rekor bir şekilde arttığı konut sektöründe yaşanan olumsuz gidişatı sektör temsilcileri de doğruladı. Yetkililer faizlerin düşmemesi ve sektöre çeki düzen verilmemesi halinde piyasanın hareketlenmesinin imkânsız olduğunu söyleyerek uyarıda bulundu.

Satışlarda Ciddi Bir Durgunluk Var

Kredi oranlarının yüksek olmasından kaynaklı konut satışlarında ciddi bir durgunluk olduğunu ifade eden Reha Medin Uluslararası Emlak Hizm. Genel Müdürü Tamer Çiçekçi, iç piyasanın olması gerekenden çok yavaş gittiğini ve TÜİK'in açıkladığı rakamlarında gerçeği yansıttığını söyledi. Piyasada sadece Mortgage kredisi veren şirketler olduğunu ve bunların temsilcileri ile yaptığı görüşmelerde kendisine işlerinin durma noktasına geldiğini söylediğini belirten Çiçekçi, gayrimenkulün nakit parayla alınıp satılan bir mal olmadığı için kredi faiz oranlarının sektör için adeta can damarı olduğunu ifade etti. Çiçekci, oranların düşmemesi halinde ise piyasaların hareketlenmesinin imkânsız olduğunu söyledi.

Fiyatlar Aşırı Yüksek Bu Fiyatlara Alıcı Yok

Sektörde oluşan koşullar ve ortaya çıkan imalat mantığı yüzünden bugün gelinen noktayı kendisinin 6 ay önce dile getirdiğini ve çok sayıda uyarıda bulunduğunu söyleyen İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, piyasada çok yüksek fiyatların oluştuğunu ve hep lüks inşaat projelerinin geliştirildiğini ancak dillendirilen fiyatlara karşın bir alıcı kitlesinin olmadığını ifade ederek, tüm bunların üzerine bir de faizlerdeki yükseliş eklenince konut satışlarında korkulan düşüşün kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Satılmayı Bekleyen 1 Milyon Konut Var

Piyasada 1 milyonu bulan bir konut stokunun bulunduğunu dile getiren Aşa, bu sayının 2B ve kentsel dönüşüm dalgalarıyla oluşan yeni konut stoklarıyla daha da artacağını söyledi. 200'den fazla yan sanayi kolunu besleyen inşaat sektörüne düzenleme getirilmesi ve her önüne gelenin artık müteahhitlik yapmaması gerektiğini söyleyen Aşa, sektörün kontrol altına alınmaması halinde çok daha ciddi durumların ortaya çıkabileceğini söyledi.

Fiyatlar Yüzde 50 Düşürülmeli

Sözlerine bu kadar konutun kime satılacağını anlamadığını vurgulayarak devam eden Aşa, yapılan konutların gerçek alıcı kitlesine yönelik yapılmadığını, dağ başlarına yapılan projelere dahi bir havuz konularak lüks konut projesi adı altında m2'sinin 4-5 bin TL'den satışa çıkartıldığını söyledi. Gerçek alıcı kitlesine yönelik yapılacak projenin m2'sinin 2-2.500 TL'yi, aylık ödemesinin de 1.500-2 bin TL'yi geçmemesi gerektiğini de ifade eden Aşa, aksi takdirde konut yığınlarının artarak süreceğini söyledi. Aşa, mevcut konut stokunun eritilebilmesi için de fiyatların yüzde 50 aşağı çekilmesi gerektiğini söyledi.

Satışların Kötü Olduğunu Geç Hisettik

Faizlerin yükselmesi ve 30 Mart'a kadar süren seçim sürecinin satışların çok durağan bir şekilde seyretmesine sebep olduğunu belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, bu süreçte iç satışlarda yaşanan kayıpları yurtdışı satışları ile telafi ettiklerini dile getirdi. Nisan ve Mayıs aylarında konut satışlarının beklenenin altında kaldığını belirten Dumankaya, markalı konut olarak satışların kötü olduğunu kendilerinin daha geç hissettiğini söyledi. Borsadaki yükselişin sektöre olumlu yansıyacağına ve satışları artıracağına da dikkat çeken Dumankaya, "Satışlarda mutlaka hızlı yükseliş olur. Satışları artırmak için yürütülen tanıtım kampanyaları sertleşiyor. Piyasada konut kredi faiz oranlarının düşmesi yönünde bir beklenti var" diye konuştu.

Kaynak: Sabah