Faizler Düşürülmeli Ucuz Kredi Verilmeli

12/03/2015

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi gerektiğini tekrarlayarak, paranın yatırıma gitmesi için kamu bankaları ucuz kredi vermesi gerektiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi gerektiğini tekrarlayarak, paranın yatırıma gitmesi için kamu bankaları ucuz kredi vermesi gerektiğini açıkladı.

Faizler Düşürülmeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki günkü Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda iki önemli uyarıda bulundu ve faizlerin düşürülmesi gerektiğini bildirdi. Erdoğan 'Kamu bankalarının tek amacı kâr etmek olmamalı. Paranın üretim ve yatırıma gitmesi, iş dünyasının canlanması için kamu bankaları ucuz kredi vermeli. Bunun için kamu bankaları faizleri düşürmeli" açıklamalarında bulunarak, özel bankaların kâr hırsı ile faizleri yüksek tuttuğu mesajı da verdi.

Gündemde Dolar Var

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlen Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın en önemli gündem maddelerinden biri dolar kurundaki hareketlilik oldu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dolardaki artışın faiz oranları ile ilgisi olmadığını belirterek, "Çünkü Türk Lirası euro karşısında değer kaybetmiyor. Diğer ülkelerde de dolar yükseliyor. Dolar, euro ve Japon Yeni karşısında da değer kazanıyor" dedi. Ekonomideki gelişmelerle ilgili bilgi veren Babacan, önümüzdeki aylarda Antalya'da yapılacak G20 liderler zirvesine dönük yürüttükleri hazırlıklarla ilgili de bilgi aktardı.

Ucuz Kredinin Önü Açılmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi gerektiğini bir kez daha tekrarlarken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de faizlerle ilgili olarak Erdoğan ile aynı yönde açıklamalar yapıp, faizlerin düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi. Erdoğan, Babacan'a Merkez Bankası faiz düşürmediği için bankaların da faizleri yüksek tuttuğunu, bu nedenle paranın üretim yerine faizde tutulduğunu söyledi. Erdoğan, "Bankalar yüksek kâr etmek için faizleri yüksek tutuyor, Ama bunun kamu bankaları açısından geçerli olmaması gerekir" dedi. Kamu bankalarının tek amacının kâr etmek olmaması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, "İnsanların ucuz faizle kredi bulabilmesinin önü açılmalı. Bu nedenle kamu bankalarının faizleri düşürmesi isabetli olur. Paranın üretim ve yatırıma gitmesi, iş dünyasının canlanması için kamu bankaları ucuz kredi vermeli" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Sabah