Faizsiz Konut Kredisi Kullanacak Hak Sahipleri İpotek ve Tapu Tescil Harcı Ödemeyecek

31/03/2014

Harçlar Kanunu kapsamında harp ve vazife malullüğü maaşı bağlananlardan faizsiz konut kredisi kullanacakların ipotek ve tapu tescil harcı muafiyetleri bulunmaktadır.

Harçlar Kanununun 59. Maddesinde harçlardan müstesna tutulan işlemler tek tek sayılmıştır. Bu maddenin (l) bendi ile faizsiz konut kredisi kullanılırken ipotek ve tapu tescil harcı muafiyeti hüküm altına alınmıştır.

Harçlar Kanunu 59. Madde "L" Bendi;

l) 2985 sayılı Toplu Konut Kanununa 10.5.1990 tarihli ve 3645 sayılı Kanunla eklenen ek 2 inci(**) maddesi kapsamında kullandırılacak kredilerle ilgili ipotekler ile bu konutların hak sahipleri adına tapuya tescili.

Yasa maddesinin atıfta bulunduğu Ek Madde 2'e baktığımızda aşağıdaki yasa kapsamlarının bu ipotek ve harç muafiyetinden yararlanabildikleri net olarak görülmektedir;

5434/45 (5510/47) - 5434/56 - 5434/64 - 2330 (3713 s.k.'da bu madde kapsamındadır) yasaları kapsamında olup, harp ve vazife malullüğü maaşı bağlananlardan faizsiz konut kredisi kullananların ipotek ve tapu tescil harcı muafiyetlerinin bulunduğu net olarak görülecektir. Harçlar kanununun atıfta bulunduğu Ek Madde 2 aşağıda sunulmuştur.

** EK MADDE 2- 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesine ve 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp veya vazife malulü olmaları sebebiyle kendilerine aylık bağlananlara bir konut ile sınırlı olmak kaydıyla Toplu Konut İdaresince faizsiz olarak kredi verilir. Aynı kanunlar kapsamına giren sebeplerle hayatını kaybedenlerin dul ve yetimleri ile harp veya vazife malullüğü aylığı almaktayken faizsiz kredi hakkından yararlanmaksızın hayatını kaybedenlerin dul ve yetimleri için ise; bir konut ile sınırlı olmak üzere, öncelikle dul eşine, eşi hayatta değilse veya evlenmişse kredi kullanacak çocuklardan en az birisinin yetim aylığı almakta olması kaydıyla aylık bağlanma koşullarına bakılmaksızın talepte bulunan çocuklarına müştereken, bu kişiler bulunmadığı takdirde de öncelikle anaya olmak üzere ana veya babasına konut sahibi yapmak amacıyla Toplu Konut İdaresince faizsiz olarak kredi verilir.

Birinci fıkrada belirtilen haller kapsamında harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam eden kamu görevlileri ile ilgili mevzuatına göre aylık bağlanan malullerden, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenler de birinci fıkra hükmünden yararlanırlar.

Bu kredinin tavan tutarı, Yüksek Planlama Kurulunca belirlenir. Kredi için yapılacak başvurulara, kredilerin kullandırılmasına, geri ödeme süre ve yöntemlerine ilişkin usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumunun görüşü alınarak Toplu Konut İdaresince çıkarılan yönetmelik ile belirlenir

Kaynak: Gazi Haber