Faizsiz Konut Kredisi Uygulamasında Sorunlar

18/06/2012

Toplu Konut Fonu'nda şehit aileleri ile dul ve yetimlerin faizsiz konut kredisinden yararlanması amacıyla yürürlülüğe giren yönetmelikteki bazı maddelerin uygulamasında sorunlar yaşanabilir.

Gazihaber.com’dan edinilen bilgiye göre şehit aileleri ile dul ve yetimlerin Toplu Konut Fonu'ndaki faizsiz konut kredisinden yararlanmasını sağlayan yönetmelikteki bazı maddelerin uygulamasında sorunlar yaşanabilir.

Yönetmeliğin 4. Maddesine göre aşağıda belirtilen koşullarda krediden yararlanılabiliyor:

a) Yapı kullanma izin belgesinin alındığı tarihe bakılmaksızın tapunun alındığı tarihten itibaren (1) yıldan fazla süre geçmemiş hazır konut satın alınması,

b) İnşa halindeki konutun satın alınması,

c) Bir konut kooperatifine ya da sosyal yardımlaşma kurumuna veya belediyeye ortak veya üye olunması,

d) Kendi arsası üzerinde kendi konutunu inşa etmesi,

Konut almak için en çok tercih edilen kredi konut kredileridir. Ancak yönetmelikte konutun tapu tescilinin gerçekleşmiş ve tescil tarihinden itibaren 1 yıl geçmiş olması gerektiği belirtilmektedir. Ayrıca konutun satın alınmasını takiben başvuru yapılabilmekte, faizsiz konut kredisinin kullandırılması 2-3 ayı bulabilmektedir. Sürecin uzamaması için normal konut kredilerinde olduğu gibi tapu tescil işlemlerinin gerçekleştiği gün içinde kredinin kullandırılması gerekmektedir.

Hazır konut alınmasında elinde nakit parası olmayan şehit ailesi ve gazi için iki seçenek bulunmaktadır.

1. Seçenek: Konutun tapu tescili yolu ile satın alınması işlemini gerçekleştirebilmek için tanıdık birilerinden borç para bulunması,

2. Seçenek: Ev sahibine faizsiz konut kredisinin hesaba yatacağı 2 aylık süre zarfında kendisine güvenmesini ve bu süre zarfında sözleşme veya senet gibi güven verici belgeleri önerme.

Her iki seçenek de satın alma sürecinde sıkıntı yaşanmasına yol açmaktadır. Faizsiz konut kredisi miktarı normal konut kredilerinde olduğu gibi tapu devir teslim gününde banka tarafından satıcı kişiye ödenmesi sağlanmalıdır.

Faizsiz konut kredisinde bir diğer önemli husus hak sahipliği belgesidir. Dilekçe ile istenilen hak sahipliği belgesi temininde zorluklar yaşanmaktadır.

Faizsiz konut kredisi erken kapatılmasını gerektiren durumlarda normal TOKİ satışlarında olduğu gibi belli bir oranda erken kapama indirimi yapılması da gündeme getirilmelidir.

Kaynak: KrediPazarı