FED’in Konut Kredisi Tahvili Alacağını Açıklaması Dünya Piyasalarını Hareketlendirdi

15/09/2012

FED’in Konut Kredisi Tahvili Alacağını Duyurmasıyla Dünya Piyasaları Yükselişe Geçti

ABD Merkez Bankası Fed'in yeni canlandırma planı dünya piyasalarını yükselişe geçirdi. Wall Street ve Asya'daki kazanımların ardından İngiltere, Almanya ve Fransa'da da borsalar güne %1,5 civarında artışla başladı.

Türkiye'de ise İMKB 100 endeksi %1,28 oranında değer kazanarak dünkü kayıplarını kapattı. Ayrıca Euro, dolar karşısında 1,30'un üzerine çıkarken, altının onsu da son yedi ayın en yüksek değeri olan 1,770 doları geçti. Fed ikinci bir açıklamaya kadar her ay 40 milyar dolar değerinde mortgage (konut kredisi) tahvili alacağını duyurmuş, faiz oranlarını da %0,25'in altında tutmuştu. Amaç uzun vadeli işyeri kredisi ve bireysel kredi faizlerini düşürmek.

Kararın ardından Dow Jones ve S&P endeksleri dünü %1,55 artışla kapattı. Bu sabah da Japonya'nın Nikkei endeksi %1,8, Güney Kore'nin Kospi'si ise %2,9 yükseldi. Hong Kong'un Hang Seng'i de %2,7'lik bir artış gördü. İspanya ve İtalya'nın borç faizleri de düştü ve büyük borç yükü altındaki bu iki ülkeyi rahatlattı. Dünyanın dört yanında canlandırma paketleri Yatırımcılar alınan bu önlemlerin ABD ekonomisinin canlanmasını sağlayacağını düşünüyor. ABD dünyanın en büyük ekonomisi; Avrupa ve Asya ihracatlarının büyük bir kısmını buraya yapıyor. Merkez Bankası'nın piyasalara ayda 40 milyar dolar pompalama vaadinde bulunurken bir bitiş tarihi vermemesi, ucunu açık bırakması da yatırımcıları sevindirdi.

Danışmanlık şirketi Hamilton Place Strategies'den Tony Fratto ''Ekonominin benzininin bitmeyeceğini garanti ediyorlar, ihtiyacınız olduğu sürece destek burda olacak diyorlar'' dedi. Uzun zamandır global ekonominin gidişatıyla ilgili endişeler vardı. ABD ekonomisinin toparlanma hızındaki yavaşlık ve Euro bölgesinin bir türlü atlatamadığı borç krizi yatırımcıların gözünü korkutuyordu. Ayrıca dünyanın ikinci büyüğü olan Çin ekonomisinin de yavaşlamaya başlaması bu korkuları güçlendirmişti. Bu korkuları gidermeye çalışan yetkililer bir süredir piyasaları hareketlendirmek için çeşitli önlemler alıyor. Amerikan Merkez Bankası'nın açıklaması, Avrupa Merkez Bankası'nın planını açıklamasından sadece birkaç gün sonra geldi.

Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası, Euro Bölgesi'nde borç yükü altındaki ülkelerin tahvillerini satın alacağını açıklamıştı. Bu arada Çin, Haziran'dan bu yana faiz oranlarını iki kez düşürdü. Pekin ayrıca bankaların zorunlu rezerv miktarını da azalttı. Bu hafta Güney Kore de ekonomisini hareketlendirmek için iki plan açıkladı. Uzmanlar yapılan bu hamlelerin yatırımcıları ve piyasaları global ekonominin yoluna gireceği konusunda ikna ettiğini söyledi. Prudential Financial şirketinden Quincy Krosby, ''Tüm dünyada ekonomiyi canlandırma çalışmaları görüyoruz. ABD'nin aldığı kararlar Avrupa Merkez Bankası'nın planını açıklamasının ardından geldi. Çin'den de benzer bir plan açıklamasını bekliyoruz'' dedi.

Kaynak: BBC