Gayrimenkul Alımı İçin Uygun Zaman Geldi

12/04/2012

Murat Uzun, "Gayrimenkul sektöründe arz fazlası olduğunu belirterek, gayrimenkul almak veya yatırımı yapmak isteyenler için tam alım zamanı"

Proje Beyaz Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun, gayrimenkul sektöründe arz fazlası olduğunu belirterek, gayrimenkul almak veya yatırımı yapmak isteyenler için tam alım zamanı olduğunu söyledi. Müteahhit firmaların satış yapmakta zorlandığını vurgulayan Uzun,  yabancılara mülk satışının önünün açılmasının piyasa da yeni alıcı kitlesinin oluşmasını sağlayacağını vurguladı.

Gayrimenkul sektöründe 360 derece danışmanlık hizmeti sunan Proje Beyaz’ın Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun, özellikle 2008 ve 2009 yıllarında büyük satışların olduğu gayrimenkul sektöründe, arz fazlası oluşması nedeniyle şu anda alım yapmanın tam zamanı olduğunu söyledi.

O yıllarda minimum 7,5 yıllık konut kredisi ile gayrimenkul alanların bile hala kredi ödemeye devam ettiğine dikkat çeken Uzun, “Sektörün altın çağını yaşadığı bu dönemde gayrimenkul ihtiyacı olanlar alım yaptılar. Bu nedenle özellikle son 2 yılda yapılan projeler beklenen ilgiyi görmüyor. Müteahhit firmalar kendi finansman modellerini oluşturmaya, sıfır faizle konut kredi vermeye bile başladılar. Buna rağmen sektör zor günler geçiriyor. Piyasada yeniden hareketlenmenin başlaması için minimum 3 yıl geçmesi gerekiyor. Bu nedenle gayrimenkul yatırımı yapmanın tam zamanı” dedi.

Yabancılara Satış Sektörü Hareketlendirir

Gayrimenkul sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılı durumun yabancılara mülk satışı ile ilgili tasarının yasalaşması ile aşılabileceğini anlatan Uzun,“ Yabancılara mülk satışının yasalaşması halinde özellikle finans ve gayrimenkul sektörüne yatırım yapmayı seven Rus ve Arap yatırımcılar Türkiye’de gayrimenkul yatırımına yönelecektir. Bu da nitelikli gayrimenkul projelerinin satışının artmasını sağlayacaktır. Böylece piyasada bir rahatlama olacaktır. Aksi takdirde öz sermayesi güçlü olmayan firmalarda kriz çanlarının çalmaya başlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Milliyet