Gayrimenkul eğitimleri artık yüksek lisans programında

02/08/2010

Gayrimenkul sektörü, emeğin yoğun olarak kullanıldığı katma değeri yüksek birçok yan sektörü de harekete geçiren ve ekonominin canlanmasını sağlayan lokomotif sektör durumundadır

okanStratejik coğrafi konumuna, yüksek kalitede ara mal tedariki sağlayabilen güçlü bir yerel sanayinin, gelişmiş altyapısının ve genç nüfusunun varlığına karşın Türkiye’nin doğrudan yatırımları cezp etmek ve iç pazarını geliştirmek konusunda oldukça düşük bir performans sergilediği açıktır.

Bu noktada risklerin belirlenmesi, finansman olanaklarının çeşitlendirilmesi, mevzuat ve hukuksal çerçevede değişikliklerin hızla gerçekleştirilmesi ve değer tespitinin uluslararası standartlarda yapılması önem arz etmektedir. Dolayısıyla, gayrimenkul sektöründe yüksek lisans düzeyinde eğitimin önemi gün geçtikçe daha da artmaktadır. Sektöre ilişkin bu tür programlar sayesinde, sermaye piyasaları ile gayrimenkul piyasalarının birbirine entegre olması sağlanacak, profesyonel ellerle gerçekleştirilecek gayrimenkul projelerinin sektördeki kaliteli ve planlı yapılaşma sürecine katkıda bulunacaktır.

Türkiye’de gayrimenkul çalışmaları, pazarlama ve değerleme alanında ön lisans ve bazı lisans programları içerisinde farklı dersler olarak verilmektedir.

2002 yılından itibaren kamulaştırma, satış, konut finansmanı (mortgage), özelleştirme, kredi dereceleme gibi alanlarda yaşanan değerleme sorunları, bu alanda düzenleme yapılmasını zorunlu kılmış, ilgili kuruluşlarca lisanslama çalışmaları başlatılmıştır. Ancak lisanslama sınavlarında başarı oranlarının son derece düşük olmasının nedeni bu konuda akademik eğitimlerin oluşturulmamasıdır.

SPK ve Bankalar Birliği’nin Gayrimenkul Değerlemesi konularında çıkardıkları tebliğler Gayrimenkul Sektörünü düzenleyici nitelikte yapılanmalardır. Reel sektörü regüle edici bu düzenlemeler akademik alt yapının tamamlanmasını zorunlu hale getirmiştir.

Okan Üniversitesi’nin gayrimenkul alanında düzenlediği “Gayrimenkul Finansmanı ve Değerleme” yüksek lisans programı son derece önemlidir. 3 dönemden oluşan program, tezli veya tezsiz 1 yılda tamamlanabilecek ve program hafta içi 19.00-22.20, haftasonu 9.30-13.30 saatleri arasında üniversitenin Mecidiyeköy Kampüsü'nde yapılacak.

Program koordinatörü Yrd. Doç. Dr Bilge Nur KATİPOĞLU’nun aktardığı bilgilere göre programın akademik kadrosu, iş hayatından üst düzey yöneticiler ile uygulamadan gelen akademisyenlerden oluşuyor. Yüksek lisans programına başvuracak olan adayların programa kabulü için lisans diplomasına sahip, Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavına (ALES) girmiş ve EA en az 55 puanı almış olması gerekiyor. Bilge Hanım, “ALES puanı olmayan öğrenciler, sonraki dönemde ilk ALES sınavına girerek gerekli puanı almak şartıyla, özel öğrenci statüsünde kabul edilebileceğini” de belirtiyor.

Gayrimenkul finansmanı ve değerleme; finans, mühendislik, ekonomi ve idari bilimler, hukuk gibi farklı bilim dalları ile ilişkili disiplinler arası bir çalışma alanı. Bu tür programlara, özellikle de yüksek lisans düzeyinde, hızlı gelişim gösteren gayrimenkul piyasasında her zaman için ihtiyaç duyulduğunu belirtmekte fayda var.

Dr. Ali Hepşen

Kaynak: Milliyet