Gayrimenkul Sektörü 2014 Yılı Son Çeyrekten Umutlu

19/08/2014

Çalkantılı dönemlerin sona erdiğini ve Türkiye’nin tüm sektörlerde yaşayacağı istikrarlı büyümenin gayrimenkul sektörüne de olumlu yansıyacağını düşünen inşaat firmaları 2014 yılının son çeyreğini değerlendirdi.

Gayrimenkul sektörü, yerel seçimler, Ramazan Bayramı, yaz tatili, Cumhurbaşkanlığı seçimi derken, beklediği grafiği yakalayamadı. Ancak çalkantılı dönemlerin sona erdiğini ve Türkiye’nin tüm sektörlerde yaşayacağı istikrarlı büyümenin gayrimenkul sektörüne de olumlu yansıyacağını düşünen inşaat firmaları 2014 yılının son çeyreğini değerlendirdi.

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu:

Yılın son çeyreği sektörümüz açısından hareketli geçecek. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında yapılacak yeni proje lansmanları sektörün canlılığını pekiştirecek. Yaz sezonunun da sona ermesi ile konut satışlarında büyük oranda hareketlenmeler bekliyoruz. Mütekabiliyet Yasası’yla birlikte yabancıların Türkiye’de yatırım yapmaya başlamaları, gerek biz sektör oyuncularına gerekse ülke ekonomimizin kazanç sağlamasına destek olmaya devam edecek. 2013 yılında başlayan ve bu yıl hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri de özellikle son çeyrekte büyük bir ivme kazanacak. Geçtiğimiz yılın aynı dönemlerine oranla satışların yükseldiğini görüyoruz.

Erguvan İnşaat Demirbaş Yapı

Proje ürettiğimiz Kurtköy Bölgesi’nde ve ürettiğimiz konut tipinde talep açısından sıkıntı yaşamıyoruz. Daha önce de seçim ve benzeri dönemlerde sadece talep erteleniyordu. Bu sefer de öyle olacağını söyleyebiliriz. Seçimin olduğu haftada ziyaretçilerden ve opsiyonlanan dairelerden seçim sonrası hareketli bir satış süreci yaşayacağımızı görüyoruz. Faizler şu anda çok iyi durumda. Konut kredisi taleplerinden memnunuz. Bundan sonraki algı sıçramasını yaratacak faiz 0,59 ve altı olacaktır. Bu orana gerilemesi durumunda ev almayı düşünecek kitlenin fazlasıyla genişleyeceğini düşünüyoruz. Kurtköy Bölgesi açısından değerlendirdiğimizde ise Boeing Aero ve Oracle gibi iki dev firmanın daha bu sene teknoparka taşınması bölgeye yönelik talepleri artırdı diyebiliriz. Faiz ve döviz konusunda ön görülerimiz dışında bir değişiklik yaşanmazsa son çeyrek çok parlak geçecektir.

24 Gayrimenkul CEO’su Ahmethan Yılmaz

Tatil sezonunun bitiyor olması ve okulların açılıyor olmasının yanında, cumhurbaşkanlığı seçimi ile bir siyasi istikrarın sağlanmış olmasının tüm ekonomi piyasalarına olacağı gibi gayrimenkul sektörüne de hız kazandıracaktır. 3. çeyrekte satışların artarak devam edeceği kanaatindeyim.

E7 Holding CEO’su Ersin Aydeniz

2014 yılının son çeyreği sektörün tüm oyuncuları için oldukça hareketli geçecektir. Yılın son üç ayında biz deFikirtepe Projemizi hayata geçirebilmeyi,QuantResidence projemizi teslime hazırlamayı ve bunların dışında fizibilite çalışmaların yürüttüğümüz üç konut projesinden en az bir ya da ikisine start vermeyi planlıyoruz. Gayrimenkul geliştirme çok meşakkatli ve uzun süreçlerden sonra yapılan bir iştir. Bir proje için gerekli arsa alanının bulunması, imalat ve satış stratejilerinin belirlenmesi ciddi vakit alan bir çalışmadır. Firmaların kısa-orta ve uzun vadeli planlarını çok iyi yapmaları gerekir. Dönem dönem farklı projelerin lansmanları ve satışa çıkarılmaları aynı ya da yakın zamanlara rast gelmektedir. Özellikle mütekabiliyet yasası sonrası yabancıların mülk edinmeleri önünde bir engel kalmadığından ve özellikle Orta Doğu’nun içinde bulunduğu ortam Türkiye’yi bir cazibe alanı haline getirmiştir. Yabancı satışı, geliştiricilerin stratejilerinde önemli rol oynamaktadır. Bu da sermaye gelişi açısından ülkemiz için olumlu sayılabilir.

Hiper Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Genç

2014’ün 3. çeyreğinde Ramazan Ayı’nın sona ermesi ve bayram ertesi canlanmaya başlayan yurt içi ve yurtdışı satışlarımızın giderek artacağına ve son çeyrekte zirve yaparak 2014 hedeflerimizi yakalamamızı sağlayacağını düşünüyoruz.

Baysaş Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Aydın

İstanbul 216 projemizin yükseldiği Fikirtepe ile ilgili artık sona yaklaşıyoruz. Ruhsatında alınması ile birlikte projemize hız vereceğiz. Projemizin 1. Adasında tüm altyapı çalışmaları tamamlanmış, 2. Adada da alt yapı çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir. Ruhsatların tamamlanması ile birlikte satışların hız kazanacağını söyleyebilirim. Faizlerin düşmesi, tatil dönemi itibariyle durgun olan gayrimenkul sektörünün canlanmasına katkı sağlamıştır. Son çeyrekte de bu olumlu gelişmenin satışlara yansıyacağını düşünüyorum.

Gülsa İnşaat- Bay Yap Ortaklığı

Konut kredisi faiz oranlarının düşmesi, tatil ve seçim süreçleri sonrası, satışların Eylül ayından itibaren hız kazanacağını düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm ile beraber şehir merkezine yönelik projelerde artış olacağını beklemekteyiz.Merkeze yönelik projelerdeki artışları olumlu bulmaktayız. Şehir merkezine dönüş oluyor, hayatın merkezin içinde olduğu kabul ediliyor. Kentsel dönüşümün hız kazanması da tetikleyici bir faktör.

Kaynak: Gazete Vatan