Konut Kredisi Faizlerindeki Düşüş GYO'ları Arttırdı

18/12/2011

Konut kredisi faizlerindeki düşüşün gayrimenkul sektörünü desteklemesi ile birlikte bir çok ufak firmanın birleşerek GYO haline dönüşmesi sektörün büyümesinde en önemli iki faktör olarak görülüyor.

a1_08Gayrimenkul sektörü hisselerine olan yoğun ilgi Borsa da işlem gören şirket sayısı da piyasa değeri de büyük artış gördü.

2008 Yılında İMKB de toplam piyasa değeri 1 Milyar TL olan 16 gayrimenkul şirketi bulunuyordu. Bugün ise şirket sayısı 23’e çıkarken toplam piyasa değerinin  ise 10.8 milyar’a yükseldiği gözlemlenmektedir.

2008 Küresel ekonomik krizinden çok fazla zarar görmeden çıkmamız da  gayrimenkul sektörünün yaptığı atakların etkisi oldukça büyük oldu.

Konut kredisi faizlerindeki düşüşün gayrimenkul sektörünü desteklemesi ile birlikte bir çok ufak firmanın birleşerek Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı-GYO haline dönüşmesi sektörün büyümesinde en önemli iki faktör olarak görülüyor.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı-GYO şirketlerinde ki artış ile birlikte Sermaye Piyasası Kurulu’nun GYO’ların halka açılmasını zorunlu tutması ve halka açılma oranını % 49’ dan % 25’ e indirmesi yönünde ki düzenlemeler ile birlikte Borsa da işlem gören gayrimenkul şirketi sayısında ki artışı destekledi. İMKB’ nin Aralık 2011 verilerine bakıldığında 23 GYO’nun toplam piyasa değeri İMKB’nin % 2.85’ini oluşturmaktadır.

Konut kredisi faizlerindeki düşüş nedeni ile hareketli bir dönem geçiren emlak sektörü özellikle konsept konut projeleri ile de pazar da ciddi bir yarışa girdi. Gayrimenkul sektöründe markalaşmanın artması ile birlikte Borsa yatırımcılarının dikkati çeken Gayrimenkul hisseleri yüksek bir volalite yaşıyor.

Önümüzde ki günlerde fiyatlar da gerileme beklense de fiyatlarda ki bu düşüş yeniden alım fırsatı da yaratabilir.

Kaynak: Star Gündem