Gayrimenkulde Doğru Tercih ve Doğru Zaman

21/05/2012

Uzun vadeli yatırımlar için (5-10 yıl)şehrin dışına doğru, gelişime açık ve imarı olmayan arazileri tercih edilmeli.

Tüm Emlakçılar Federasyonu Başkanı Taylan, gayrimenkulde 2013'te patlama beklediklerini söyledi. Tüm Emlakçılar Federasyonu (TEMFED) Başkanı Ali Taylan, "Emlak satışlarında bu yıl toparlanma süreci gibi geçiyor, ama ekonominin toparlanmasının ardından gayrimenkul sektöründe gelecek yıl patlama bekliyoruz" dedi. Taylan, her zaman yatırımın yapılabildiği güvenli liman gayrimenkulün, değerini hiçbir zaman kaybetmediğini gibi kazanç sağladığını belirtti.

Sektörün Yükseliş Hızı Artarak Sürecek

Dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bu yıl, emlak sektöründe karamsar bir tablo çizildiğini anlatan Taylan, şunları kaydetti:

"Hem Ankara'da hem Türkiye'de sektördeki hareketliliğin son derece iyi olduğunu gözlemledik. Geçen yıl konut kredileri faizlerinin yüzde 1,20 seviyelerine kadar yükselmesi dezavantaj oldu. Ancak bugünlerde konut kredi faiz oranları yüzde 0,98'lere kadar indi, halen de düşüş eğiliminde. Konut kredisi faizlerinde biraz daha düşüş yaşanacağını, dolayısıyla önümüzdeki günlerde piyasanın biraz daha hareketli olacağını düşünüyoruz. Gayrimenkul sektöründe zaman zaman 10 günlük, 15 günlük, 1 aylık yapay durağanlıklar oluyor ama genel anlamda sektörün durumu çok iyi. Ben bir 10 yıl daha sektörün bu yükseliş hızının artarak süreceğine inanıyorum. Genel olarak 2012 yılı biraz toparlanma süreci gibi geçiyor ama ekonominin toparlanmasının ardından gayrimenkul sektöründe 2013 yılında patlama bekliyoruz."

Gayrimenkulde Doğru Tercih ve Doğru Zaman

Gayrimenkule yatırımda özel bir zamanın olmadığını ifade eden Taylan, "3-4 yıl önce, 'doğru zaman şimdi' diyorduk. Yine 'şimdi' diyoruz. 3-4 yıl öncesi gayrimenkul fiyatlarını ele alın, hiçbir gayrimenkulde değeri düşeni göremezsiniz. Gayrimenkul fiyatları şu anda normal seviyelerinde. Dolayısıyla gayrimenkul, gerek kira getirisi gerekse durduğu yerden değerinin artmasıyla en güvenli, en gözde yatırım aracı olarak devam ediyor" diye konuştu.

Vatandaşların imkanları doğrultusunda yatırım yapmaları gerektiğini anımsatan Taylan, AA muhabirinin yatırım süresiyle ilgili sorusunu şöyle yanıtladı:

"Yatırımcılar kısa vadeli yatırımlar düşünüyorlarsa konut, iş yeri ve imarı olan arsaları daha ziyade tercih etmeliler. Şayet uzun vadeli yatırımlar düşünüyorlarsa, 5-10 yıl vadeli yatırımlar gibi, biraz daha şehrin dışına doğru, gelişime açık, imarı olmayan arazileri de yatırım için tercih edebilirler. Bu tarz yatırımlar uzun vadeli olur ama çok daha fazla kazanç getirecek yatırımlardır. Uzun vadede çok kazanmak istiyorsanız arsa, kısa vadede getirileri olsun diyorsanız emlak sektörüne yönelmeniz faydalı olacaktır."

En Gözde Şehir İstanbul

Konut projelerinde niceliğin artmasının yanında yapılarının da değişerek 'nitelikli konut projeleri' yapıldığı bilgisini veren Taylan, içerisinde havuzu, sosyal donatı alanları olan site tarzı nitelikli konut projelerinde İstanbul'un başı çektiğini kaydetti. Taylan, İstanbul'un ardından konut projelerinde Ankara'nın geldiğine dikkati çekerek, yatırım yapmak için en gözde, en çok prim yapan illerin İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Gaziantep ve Antalya olduğunu bildirdi.

İnşaat ve emlak sektörlerinin ekonominin lokomotif sektörleri olduğunu aktaran Taylan, bu sektörlerin kalifiye olan ve olmayan tüm çalışanları istihdam ettiğini vurguladı. Ekonominin seyri ile inşaat sektörü arasında bağ olduğunun altını çizen Taylan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün Türkiye, global krizden etkilenmediyse bunda inşaat sektörünün hareketli olmasının çok büyük önemi var. Çünkü inşaat, 1 milyona yakın insanı istihdam eden ekonominin lokomotif sektörüdür. 250-300 sektörü bire bir, bir bu kadar sektörü de dolaylı olarak etkileyen bir sektör" ifadesini kullandı.

Ülkemizi Çok Yakinen ve Hayretler İçinde Takip Ediyorlar

Yabancı uyruklu gerçek kişilere Türkiye'de taşınmaz satılmasına imkan sağlayan yasayla birlikte yabancıların Türkiye'de daha rahat mülk edinebileceklerine dikkati çeken Taylan, "Bu noktada bizlerle, sivil toplum örgütleriyle de işbirliği yapılmalı diye düşünüyorum. Dünya Emlakçılar Federasyonu'nun, Avrupa Emlakçılar Birliği'nin Türkiye temsilciliğini yapıyoruz. Katıldığımız fuarlarda, cd ve broşürlerle Türkiye'nin farkını anlatıp, ülkemizin tanıtımını yapıyoruz ama zaten dünya bu farklılığı görüyor. Ülkemizi çok yakinen ve hayretler içinde takip ediyorlar. Ülkemiz, nazar değmesin iyi gidiyor" diye konuştu.

Kaynak: Dünya