Gayrimenkulde fiyatlar 2012'de 'pik' yapacak

15/01/2010

Türkiye'de 7-8 yılda bir kriz yaşandığına dikkat çeken İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, edindikleri tecrübelere dayanarak 2010'u krizden çıkış yılı olarak gördüklerini açıkladı.

ev3İnan, "2008'den önce 2001'de kriz oldu. Gayrimenkul fiyatları düştü, 2005'te ise fiyatlar yeniden yükseldi. Yani pik yaptı. Bu grafiğe baktığımızda, 2010'u krizden çıkış dönemi olarak görüyorum. Tabii buna bağlı olarak da 2012'de konut fiyatlarının 'pik' yapacağı fikrindeyiz" açıklamasını yaptı.

2007 yılında yaklaşan krizi görerek yatırımlarına ara verdiklerini, 2010 yılında ise yeniden atağa geçeceklerini dile getiren İnan, toplam 500 milyon TL'lik 7-8 projeye hazırlandıklarını söyledi.

2010 yılında hayata geçirecekleri 500 milyon TL'lik yatırımın ilk ayağının İstanbul Sarıyer'de temelini attıkları Terrace Bahçe olacağını anlatan İnan, şöyle devam etti: "Bu proje, Terrace Fulya koleksiyonunun bir parçası olacak. Yaklaşık 30 milyon TL'lik bir yatırım yapılacak. Terrace Bahçe dört katlı üç bloktan oluşuyor. Projede 1+1'den 4+1'e kadar farklı seçeneklerde 14 ayrı daire tipi var. Ayrıca bahçe ve çatı dubleksleri de yer alıyor. Terrace Bahçe ile B, B+ ve A gelir grubunu hedef alıyoruz."

Projenin İstanbul'un iş merkezi olarak kabul edilen Levent-Maslak hattına ve Koç Üniversitesi'ne yakınlığı nedeniyle yüksek talep aldığını belirten İnan, "Projeyi 2010 sonu, 2011 yılı başı gibi tamamlamayı planlıyoruz. Ortalama metrekare fiyatlarını 3 bin-3 bin 500 TL olarak belirledik" dedi.

Nisan ayında ise Maslak'ta 65 katlı iş ve yaşam merkezinin temelini atacaklarına dikkat çeken İnan, bu proje için 120 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını ifade etti. Projede 65 katlı konut, işyeri, otel ve konferans salonunun bulunacağı bilgisini veren İnan, bu yıl Şişli'den Kartal'a, Maslak'tan Güzelce'ye 7 ya da 8 projenin de temelini atacaklarını kaydetti.

İstanbul'un düzgün bir imar planına ihtiyacı var

İnşaat sektöründeki sıkıntılara da değinen İnan, İstanbul'un düzgün bir imar planına ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. İnan, "İstanbul yatay büyüdü. Düzgün bir imar planı oturmadı. 12 milyonluk İstanbul'da 8 milyon kişinin yaşayabileceği imar planı var. İstanbul'un imar planı 25 milyon nüfusa göre yapılıp, belediyelerin imarla ilgili birimleri kapatılmalı. Ama 1/100 binlik planda daha üçüncü köprünün yeri bile yok. İstanbul'un imar planını yaparsanız fiyatlar da düşmez. Şu anda İstanbul'da problemsiz, imara açık inşaat yapabileceğimiz 100 arsa yok" diye konuştu.

Kaynak: Referans