Gayrimenkule "Dev" İlgi

02/08/2010

Gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketlilik, holdinglerin de ilgisini çekti.

gayKendi alanında önemli büyüklüklere ulaşan bazı şirketler, son bir ayda kurdukları yeni şirketlerle gayrimenkul sektörüne de girdi.

Boyner Mağazacılık'ın patronu Cem Boyner, Altınyıldız Gayrimenkul'ü kurarken, Tahincioğlu Holding'in patronu Özcan Tahincioğlu, Abdi İbrahim İlaç'ın sahibi Nezih Barut ve Mar Yapı'ın sahibi Münir Özkök ile TAO Gayrimenkul'ü, Colins ve Loft'un üreticisi Eroğlu Kardeşler Eroğlu Gayrimenkul'ü, Kültür Dershanesi, Doğa Koleji, English Time gibi eğitim kurumlarının sahibi Fethi Şimşek DG Doğa Gayrimenkul'ü, Bahreyn merkezli Turkapital Holding ise Depolar Gayrimenkul adında bir şirket kurdu.

Tahincioğlu, Abdi İbrahim ile

Geçen 16 Haziran'da kurulan TAO Gayrimenkul İnşaat ve Turizm AŞ'nin kurucu ortakları arasında inşaat sektöründe ağırlıklı faaliyetleri olan Tahincioğlu Holding, Abdi İbrahim İlaç ve Mar Yapı İnşaat yer aldı. İstanbul Ticaret Odası'na (İTO) kaydı 1 Temmuz'da yapılan TAO Gayrimenkul'ün kuruluş sermayesi ise 80 milyon TL olarak belirlendi. Yeni şirketin Yönetim Kurulu Başkanı, Tahincioğlu Holding'in de Yönetim Kurulu Başkanı olan Özcan Tahincioğlu olurken, Abdi İbrahim İlaç'ın sahibi Nezih Barut başkan yardımcısı, Mar Yapı İnşaat'ın sahibi Münir Özkök ise yönetim kurulu üyesi oldu.

Tahincioğlu Holding, Kent Gıda'daki hisselerini Cadbury Schweppes'e sattıktan sonra gayrimenkul ve tarıma odaklandı. İkinci ortak konumundaki Abdi İbrahim, Türkiye'nin en eski ilaç üreticilerinden biri. Üçüncü ortak Mar Yapı ise İstanbul Güneşli'de inşaa ettiği "Güneşli Konutları" adını duyurdu. Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre 80 milyon TL sermayeli şirketin yüzde 27'lik payı Tahincioğlu ve Mar Yapı'ya ait olurken yüzde 46'lık hisse, üçüncü ortak olan Abdi İbrahim İlaç'a ait oldu.

Bu arada TAO Gayrimenkul, Tahincioğlu ile Abdi İbrahim arasında bu yıl ortak kurulan ikinci şirket oldu. İki aile arasındaki ilk şirket, bu yılın başında kurulmuştu. Cenova Sağlık Ürünleri adıyla kurulan şirketin, jenerik ilaçlar da dahil olmak üzere reçeteli ve reçetesiz ilaç, kozmetik ve gıda ürünleri imalatı ve ticareti yapmaya hazırlandığı belirtilmişti.

Boyner'den Altınyıldız hamlesi

Gayrimenkul sektörüne adım atan bir başka grup ise Altınyıldız Holding ve Boyner mağazalar zincirinin sahiplerinden Cem Boyner oldu. Ticaret Sicil Gazetesi'nde kuruluş ilanı 1 Temmuz'da çıkan şirketin adı, Altınyıldız Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme A.Ş olarak kayıtlara geçti.

50 bin TL sermaye ile kurulan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner olurken, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Nur Mehmet İnal, Serdar Sunay ve Zeki Çaputlu yönetim kurulu üyeleri olarak belirlendi.

Altınyıldız Mensucat'ın tamamına sahip olduğu şirketin faaliyet konusu olarak ana sözleşmesinde ‘Gayrimenkulün ücret veya sözleşme temeline dayalı olarak satın alınmasıyla, satılmasıyla ve kiralanmasıyla ilgili danışmanlık faaliyetleri ve ekspertiz hizmetleri' bilgisine yer verildi. Bu arada, Altınyıldız Mensucat, üretim tesislerinin olduğu İstanbul Yenibosna'daki arsayı, 17 Kasım 2009'da satmaya karar vermişti. Altınyıldız, 13 Ocak'ta konuyla ilgili Kuzeybatı Gayrimenkul'ü yetkilendirmiş, ancak satış kararı ertelenmişti.

Tekstil sektöründeki yatırımlarıyla bilinen Eroğlu Şirketler Grubu da yeni kurduğu bir şirketle gayrimenkul sektörüne adım attı. İş hayatına konfeksiyon işçiliğiyle başlayan Nurettin Eroğlu'nun kardeşleriyle kurduğu şirketin adı Eroğlu Gayrimenkul Yatırım Geliştirme A.Ş. olarak belirlendi.

Colins ve Loft markalarıyla tanınan ve jean pazarın en büyük üç yerli üreticisinden biri olan Eroğlu Kardeşler'in İTO'ya kaydını bu ayın başında yaptıkları yeni şirketin kuruluş sermayesi, 500 bin TL olarak kayıtlara geçti. İş konusu olarak her türlü gayrimenkulü alım, satım ve kiralaması olarak özetlenen şirketin hisseleri, kardeşler arasında eşit dağıldı. Loft markasını iç piyasaya, Colins markasını ise dış piyasaya yönelik olarak geliştiren Eroğlu Holding, Türkiye'de ve yurtdışında yüzlerce mağazaya sahip.

Özel eğitimde büyüdü

Eğitimci Fethi Şimşek de gayrimenkulün cazibesine kapılan patronlardan oldu. Yaklaşık 40 yıldır eğitim sektöründe faaliyet yürüten Fethi Şimşek, son olarak gayrimenkul şirketi kurdu.

DY Doğa Gayrimenkul Yatırım ve Proje Geliştirme AŞ adıyla kurulan şirketin İTO'ya kaydı, 19 Temmuz'da yapıldı. 100 bin TL kuruluş sermayesi olan şirketin faaliyet konusu; özellikle alışveriş merkezleri, plazalar, marketler, villalar, turistik tesisler olmak üzere her türlü gayrimenkul mallar satmak, satın almak, kiralamak, pazarlamasını yapmak ve yaptırmak olarak belirlendi. Emekli kimya öğretmeni olan Fethi Şimşek, Kültür Dernsaneleri, Doğa Okulları, English Time ve Gökdil'in kurucu ortağı. English Time ve Doğa Okullar'nın yurtdışında da okulları bulunuyor.

Bu ay gayrimenkul sektörüne yönelik bir diğer şirketi ise Bahreyn merkezli Turkapital Holding kurdu. Türkiye'de 5 yıldan bu yana faaliyet yürüten ve bünyesinde oto kiralama şirketi Auto Land ve Advertizer Reklamcılık gibi şirketlerin de olduğu Turkapital'in kurduğu son şirket, Depolar Gayrimenkul A.Ş. oldu. Bu ayın başında İTO'ya kaydı yapılan şirketin kuruluş sermayesi 100 bin TL olarak belirlendi.

Kaynak: Referans