Gelişmiş Ülkeler Faiz Oranlarını Düşük Tutmalı

26/03/2013

Dünya ekonomisi için gelişmiş ülkeler faiz oranlarını düşük tutmalı

Fed Başkanı Ben S. Bernanke bugün gerçekleştirdiği bir konuşmada gelişmiş ülkelerde düşük faiz oranlarının dünya ekonomisine yardım ederek, zayıf döviz kuru üzerinden ticaret bölünmelerinin de yaşanmamasını sağlayacağını belirtti.

London School of Economics'te gerçekleştirdiği konuşmasında Bernanke, "Gelişmiş ülkelerde parasal genişlemenin faydaları herhangi bir şekilde döviz kurundaki değişiklikler tarafından yaratılmamıştır. Bunun yerine her ülkenin toplam yerel talebinden sağlanan destekten kaynaklanıyor" dedi.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD 4. genişleme yılına hazırlanırken, enflasyon oranı da hâlâ Fed'in hedefi olan yüzde 2'nin altında seyrediyor. Fakat ABD ekonomik büyümesi, işsizlik için belirlenen yüzde 6.5 hedefini tutturmak için henüz yeterince güçlü değil. İşsizlik oranı geçtiğimiz ay yüzde 7.7 olurken, tüketici fiyat endeksindeki artış ise yüzde 1.2 olarak gerçekleşti.

Öte yandan Pimco CEO'su Mohamed El Erian bir konuşmasında Fed'in düşük faiz oranlarının bazı para birimlerine yukarı yönlü baskı uyguladığını belirtti ve bu ülkelerin rekabetçiliğini tehdit ettiğini dile getirdi. El Erian, "Eninde sonunda onlar da --Meksika, Brezilya, Kore, Japonya-- aynı şeyi yapmak durumunda kalıyorlar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Bloomberght