Gözler Konut Kredisi Veren Bankaların Faiz Oranlarında Yapacağı İndirimlerde

02/10/2012

Artık gözler konut kredisi veren bankaların faiz oranlarında yapacağı indirimlerde. Bazı bankalar %1'lerin çok az altına indirim yaptı ama bu yetersiz.

Nüsa Uğur Sabah emlakteki yazısında konut kredilerindeki faiz oranlarındaki hareketliliği değerlendirdi. Uğur yazısında şu konulara yer verdi:
Şimdi gözler bankalarda. Uzunca bir süredir konut kredisi faiz oranları hayli yüksekti. Bunun sonucu olarak konut kredisi yolu ile ev sahibi olmak isteyenler ya koşullarını çok zorluyor ya da ihtiyaçlarını erteliyorlardı. Tabii hayallerini de. Konut üreticileri Merkez Bankası'nın bu kilitleyici politikasını aşabilmek için kendi olanakları ile ürettikleri malı tüketiciye ulaştırmaya çalıştılar.
Bakan Zafer Çağlayan'ın Merkez Bankası'nın faiz indirimini duyunca "Bunu altı ay önce yapacaklardı" demesi boşuna değil. Gayrimenkul sektöründe hedef, konut satışlarının devamlılığı, risk altındaki binaların yenilenmesi, daha güvenli konutların yapımı ve ekonomideki büyümenin en önemli aktörü olmayı sürdürmek. 2000'li yıllardan beri sadece Türkiye'de değil tüm dünyada inşaat sektörü kimilerine göre altın çağını yaşıyor. Konut her dünya vatandaşı için en büyük ihtiyaç ve bu ihtiyacın karşılanması için tüm çabanın gösterilmesi gerekiyor.
Önümüzdeki Ekim ayının 5'inde kentsel dönüşümle ilgili ilk kazmanın vurulacağı yerlerin kamu binaları olacağını öğrendik. Yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dönüşüm bölgelerinde binasını ya da konutunu yenilemek isteyenlere kredi verecek.  Bunu kendi bünyesinde oluşturacağı fondan karşılayacak. Bir çoğunuz hatırlamaz belki 1970'li yıllarda Emlak ve Kredi bankası uzun vadeli, düşük faiz oranlı kredi kullandırma yolu İstanbul, Ankara'daki projeleri ile birçok kişiyi ev sahibi yapmıştı. Tanıdığım pek çok kişi bu yol ile ev sahibi olmuştu.
Bakırköy'ün hemen yanında inşa edilen Ataköy'ün ilk bölgeleri, Bağdat caddesindeki binaları (artık onların yerinde yeni, büyük apartmanlar var) örnek olarak verebilirim.
Artık gözler konut kredisi veren bankaların faiz oranlarında yapacağı indirimlerde. Bazı bankalar %1'lerin çok az altına indirim yaptı ama bu yetersiz. Uzunca bir süredir yüksekte seyreden konut kredisi oranlarının aşağıya çekilmesi hem konut üreticilerinin hem de tüketicilerin en büyük beklentisi.
Tabii bu arada Vakıfbank'ın 2B arazilerini satın alacaklar için kredi vereceğini duyurması ise bir başka önemli gelişme, belirtmeden geçmeyelim.
Arif Ekincik/ İstanbul Tapu tahsis belgemiz var. 20 yıldan fazla aynı binada kardeşlerimle oturuyoruz. Mahallede kentsel dönüşüm yapılacakmış. Hak sahibi olacak mıyız?
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun öncelikle dönüşüm bölgelerinde anlaşma yolunu esas alıyor. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilir. Uygulama alanındaki taşınmazların ve uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine konut veya işyeri verilmesinden sonra, arta kalan konut veya işyerlerinin bulunması hâlinde, belirtilen yapılarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak, en az bir yıldır ikamet edenler veya işyeri işletenler ile kanun uyarınca taşınmazları kamulaştırılanlara bu konut veya işyerlerinden verilmek üzere sözleşme yapılabilir.
Kaynak: Emlakta Son Dakika