Güney Kıbrıs'a Krizden Çıkış Kredisi

12/04/2013

Dublin'deki toplantılarının gündeminde Güney Kıbrıs'ın krizden çıkmak için ek kredi talebi vardı.

Euro Bölgesi'nin Maliye Bakanları'nın Dublin'deki toplantılarının gündeminde Güney Kıbrıs'ın krizden çıkmak için ek kredi talebi var. Kıbrıs'ın bankacılık sistemi reel ekonomisinin çok üzerinde bir büyüklüğe sahip.

Kurtarma Paketi 23 Milyar Euro

Hükümet sözcüsü Hristos Stilyanidis, büyüklükle ilgili yanlış bir hesaplama olduğunu kabul etti ve sorumlunun bundan önceki hükümet olduğunu söyledi. Kriz nedeniyle Kıbrıs'ın güneyindeki bankalar yaklaşık iki hafta kapalı kalmıştı. Bu arada para hareketlerine getirilen kısıtlamalar bir hafta süreyle önemli ölçüde kaldırıldı.

Kıbrıs'ın şimdi gevşettiği kısıtlayıcı önlemler, sermayenin serbest dolaşımını öngören Avrupa Birliği ilkelerine ters düşülen bir durumu ifade ediyordu. Üzerinde anlaşma sağlanan "ilk paketin nasıl büyütülüleceği" bugün başlaması öngörülen görüşmelerin ana gündem maddesini oluşturuyor.

Yeni Kısa Vadeli Önlemler

BBC'nin Kıbrıs'taki muhabirlerinden Mark Lowen, adanın güneyindeki krizin çok ciddi olduğunu söylüyor. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasyadis, DubliN7edik görüşmeler öncesinde bir açıklama yaptı ve Kıbrıs'ın kurtarılması için 6 milyar euroluk ek bir kaynağa ihtiyaç duyulacağını açıkladı.

Eski Paket Yeni Paket

- Avrupa Birliği ile IMF ve Güney Kıbrıs arasında 17.5 milyar euroluk bir paket üzerinde anlaşma sağlandı.
- Eski paket Kıbrıs'ın kendi sınırları içindeki tasarruflarıyla 7.5 milyar euro toplamasını örgörüyordu.
- Şimdi kurtarma paketinin 23.5 milyar euro büyüklükte olması gerekeceği söyleniyor.
- Lefkoşa'daki Rum yönetimi 6 milyar euroluk bir ek bir kaynak gerekeceğini açıkladı.
- Dublin'deki toplantıda Kıbrıs yönetiminin bu kaynağı nasıl bulacağı tartışılacak.

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF bundan önce Kıbrıs'la yaptıkları görüşmelerde 17.5 milyar euroluk bir pakete şekil vermişti. Eski paketin 7 buçuk milyar eurosunu Kıbrıs kendi olanakları ile karşılıyordu.

Bu önlemler arasında bankada mevduatları olanlardan tek seferlik büyük bir vergi kesilmesi de bulunuyor. Ancak muhabirimiz şimdi 6 milyar euroluk ek kaynağın yine Kıbrıs'ın güneyindeki imkanlar ile bulunmak zorunda kalınacağını, altın rezervlerinin satılmasının, tek-seferlik-mevduat-kesinti oranı ile kurumlar vergisi oranının yükseltilmesinin söz konusu olabileceğini söz edildiğini aktarıyor.

Dublin'deki BBC muhabiri, dünkü açıklamasında 6 milyar euro ek kaynağa ihtiyaç duyduklarını söyleyen Kıbrıs cumhurbaşkanının, bunu AB ya da IMF kaynaklarından istemediklerini, sadece politika değişikliklerinin kabul edilmesini istediklerini söylediğini aktarıyor. Bu, uluslararası anlaşmaya taraf olan AB ya da IMF'nin Kıbrıs yönetimine şart koştuğu maddelerde yumuşatma yapmasını öngörüyor. Almanya ise kurtarma paketinin AB ya da Uluslarararsı Para Fonu tarafından karşılanacak olan bölümünün değişmeyeceğini teyit etti. Almanya ilgili mali önlemlerin uygulanması konusunda ısrarcı olan ülke konumunda görülürken tıklayın eleştiri ve protestolara da hedef oluyor.

Para Hareketlerindeki Durum

Kıbrıs'ın güneyinde dün ilan edilen kararlar uyarınca bankaların ATM makinelerinden çekilebilecek 300 euro miktarı ile ilgili kısıtlamanın uygulanmaya devam edileceği belirtildi.

Yeni rejim uyarınca 300.000 euronun altındaki mevduatlar ile ilgili bütün işlemler serbest bırakıldı; bununla iç pazardaki nakit ihtiyacının karşılanmasının hedeflendiği söyleniyor. Öte yandan Kıbrıs'tan dışarıyla yapılan işlemlerin 5.000-20.000 euro arasındaki büyüklükleri için izin alınması şartı da kaldırıldı. Kararlar 7 gün süreyle yürürlükte olacak

Kaynak: BBC