İnşaat Halindeki Konut için Çekilen Konut Kredisi Bankada Bekletilsin

23/03/2016

MESA Holding YK Başkanı Erhan Boysanoğlu, maketten konut satışlarında suistimali önlemek için Avrupa'daki gibi inşa halindeki konut için çekilen konut kredisinin bankada bekletilmesini ve müteahhide hak ediş oranına göre ödenmesini önerdi.

MESA Holding YK Başkanı Erhan Boysanoğlu, maketten konut satışlarında suistimali önleyecek bir öneri getirdi. Boysanoğlu, Avrupa'daki gibi inşa halindeki konut için çekilen konut kredisinin bankada bekletilmesini ve müteahhide hak ediş oranına göre ödenmesini önerdi.

Avrupa'da konut satın almak isteyen bir kişinin müteahhit yerine banka ile muhatap olduğunu kaydeden Boysanoğlu, "Müteahhidin işi yaptığını kanıtladığı anda bankadaki parası çözülür. Yani iş yapılmadan bankadan parayı alma şansınız yok" dedi. MESA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, müteahhitlerin kötü niyetli olmasa bile zor duruma düşmesiyle birlikte hem maketten konut alanların yaşadığı sıkıntıyı çözecek hem sektörün önünü açacak öneride bulundu. Avrupa'daki gibi inşa halindeki konut için çekilen kredinin bankada bekletilmesini ve müteahhide hak ediş oranına göre ödenmesi için öneride bulunan Boysanoğlu, bu yöntemle konutun tamamlanmasının garanti altına alınacağını söyledi.

Konut sektörüyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ve yapımı süren MESA Koza 66 projesini anlatan MESA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Boysanoğlu, Avrupa ve Türkiye'de konut üretimlerini karşılaştırdı. Avrupa'da arsanın daha değerli olmasına rağmen, konut satış fiyatının Türkiye'nin üstünde olduğunu belirten Boysanoğlu, başta konut kredisi faiz oranlarının düşüklüğü olmak üzere satışı kolaylaştıran çok sayıda unsurun yer aldığını bildirdi. Avrupa'da konut satın almak isteyen bir kişinin müteahhit yerine banka ile muhatap olduğunu dile getiren Boysanoğlu, "500 bin liralık konut için 100 bin liralık konut kredisi kullanan tüketici, parayı götürüp bankaya yatırır. Kalan 400 bin lira da yine bankada bekler" dedi.

Müteahhidin işi yaptığını kanıtladığı anda bankadaki parasının çözüldüğünü aktaran Boysanoğlu, "Yani iş yapılmadan bankadan parayı alma şansınız yok. Bir anlamda işin yapımından banka sorumlu" dedi. Türkiye'de de böyle bir sistemin başlamasını öneren Boysanoğlu, böylece konut yapımının garanti alına alınacağını ifade etti.

Avrupa'da Arsa Payı Yüzde 20'yi Geçmiyor

Avrupa'da arsa sahibinin projedeki payının yüzde 20'yi geçmediği halde Türkiye'de bu oranların Ankara'da yüzde 52-53, İstanbul'da ise yüzde 75' kadar çıktığını ifade eden Boysanoğlu, halen MESA'nın Varşova'da süren projesinde, kent merkezinde olduğu halde arsa payının yüzde 20 civarında olduğunu aktardı.Türkiye'de ekonomik krizlere inşaatçıların yakalanmamasının mümkün olmadığını ifade eden Erhan Boysanoğlu, planlama, arsa temini, sözleşme, inşaat aşamalarının 3 yılı geçtiğini, bu süreçte mutlaka sıkıntılı bir dönem yaşandığını söyledi. Boysanoğlu, bu nedenle müteahhitlerin yapacakları konutları çok hızlı şekilde satmak durumunda olduklarını ifade etti.

Evin Niteliğine Değil Daire Sayısına Bakılıyor

Konut sektörünün yüksek kredi faizleri yanı sıra kur artışları ve emtia fiyatlarındaki değişimlerden dolayı da sıkıntı yaşayabildiğini vurgulayan Boysanoğlu, KDV'nin de eklenmesiyle 800 bin liralık dairede bu tarz masrafın 130 bin lirayı bulduğu bilgisini verdi. Arsa sahiplerinin yapılacak konutlarda nitelik yerine alacağı daire sayısına baktığını anlatan Boysanoğlu, bu gelişmenin de yeni arsa üretilmemesi ve inşaatların kentsel dönüşüm kapsamında yapılmasından kaynaklandığını dile getirdi.

Kaynak: Emlak Lansman