İş Bankası'dan Düşük Faiz Oranlı Kentsel Dönüşüm Kredisi

05/02/2013

İş Bankası'dan Düşük Faiz Oranlı Kentsel Dönüşüm Kredisi

İş Bankası'dan Düşük Faiz Oranlı Kentsel Dönüşüm Kredisi

İş Bankası, risk raporu bulunan veya riskli alanda yer alan binaların yıkılarak yeniden inşa edilmesi amacıyla hazırladığı “Kentsel Dönüşüm Konut/İşyeri Yapım ve Konut /İşyeri Güçlendirme Kredisi” ürünlerinde yıllık % 3 ila % 4 faiz indirimi için Bakanlık ile protokol imzaladı. İş Bankası, bu anlamda imzayı atan ilk Banka.

Riskli yapı olduğu raporla tespit edilen veya Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği riskli alanlarda yer alan binaların yıkılarak veya güçlendirilerek yenilenmesini öngören Kentsel Dönüşüm Projesi’nde tüketicilerin ihtiyaç duyacağı finansman desteği konusunda ilk adım İş Bankası’ndan geldi.

İş Bankası, Kentsel Dönüşüm kapsamında kullandırılacak konut ve güçlendirme kredilerinde yıllık %4, işyeri kredilerinde % 3 faiz indirimi ile vatandaşların ihtiyaç duyacakları finansman desteğini sağlamak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla protokol imzaladı. “Kentsel Dönüşüm Konut/İşyeri Yapım Kredisi ve Konut/İşyeri Güçlendirme Kredisi” ürünlerinin de tanıtıldığı imza törenine İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve İstanbul’daki Belediye Başkanları katıldı.

Törende konuşan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, güvenli yapılara kavuşması için riskli yapılarını yenilemek isteyen vatandaşların ihtiyaç duyacakları finansmanı sağlamaktan ve Bakanlık ile işbirliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Adnan Bali, “Yürürlüğe giren Kanun ile Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında vatandaşlarımızın güvenli yapılarda hayatlarını sürdürmeleri esas alınmakta, bu dönüşüm sürecinde de kanun ile belirlenmiş riskli yapıların sahiplerine pek çok kolaylık ve destek sağlanmaktadır. İş Bankası olarak öncelikli hedefimiz toplumun menfaatlerini gözetmek ve ülkeye hizmet etmektir.” dedi.

İş Bankası Yeni Kredilendirme Modeli Oluşturdu

Kentsel dönüşümde Bakanlık ile anlaşma imzalayan ilk Banka olduklarını belirten Adnan Bali, “Kentsel dönüşümde Bakanlık çok meşakkatli bir çalışma yürütmektedir, bu projeye destek vermek her birey ve kurumun görevidir. ” diye konuştu.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, şunları söyledi: “5 Ekim’de başta İstanbul olmak üzere 33 ilde kentsel dönüşüm için ilk adımlar atılmış ve riskli yapıların yıkımına başlanmıştır. Zorlu bir süreç sonucunda bu aşamaya getirilmiş çalışmalara gerekli desteği sağlayabilmek adına Bankamız, gerek Bakanlık, gerek Belediyeler, gerekse dönüşümü gerçekleştirecek müteahhit firmalarla çok önceden temas kurarak, riskli yapı sahiplerinin ihtiyacı olan finansmanı uygun koşullarda sunacak ve gerekli yapım garantisini sağlayacak bir kredilendirme modeli oluşturmuştur. Bu modeli oluştururken de uzun yıllar boyunca edindiğimiz Bankacılık bilgi birikimimiz de kullanılmıştır”.

%4 Faiz Desteği ile Düşük Faizli Kredi

Söz konusu kredilendirme modeli ile riskli yapı sahiplerine, yapılarının inşa sürecinin tamamlanması aşamasına kadar uzun vadeli ve mevcut kredi koşullarından daha ucuz finansman imkânı sağlanacağını belirten Adnan Bali, kentsel dönüşüm kapsamında bankalarca 31.12.2013 tarihine kadar kullandırılacak konut kredilerinde yıllık %4 faiz desteği (işyerlerinde % 3) uygulanacağını ifade etmiştir. İmzalanan protokol sonrasında, kentsel dönüşüm kapsamında İş Bankası'ndan kullanılacak konut kredilerine Bakanlık fon desteği ile birlikte 10 yıllık vadede yıllık %6 (aylık %0,50) kredi faiz oranı uygulanabilecektir. Bakanlıkça sağlanacak faiz desteğinin yanı sıra, hak ediş usulü ile yapılacak müteahhit ödemeleri nedeni ile kredi bedelleri peyderpey müteahhitlere kullandırılacak, kullanımı bekleyen kredi bedelleri nedeniyle oluşacak getiri de, riskli yapı sahiplerine verilecek kredilerin faiz oranlarına indirim olarak yansıtılabilecektir.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali Kentsel Dönüşüm alanında kredi desteği alınabilmesi için Bakanlıkla protokol imzalayan ilk Banka olduklarını, bu ürünle konut kredilerinde 120, işyeri kredilerinde 84 aya kadar vade, inşaat maliyetinin tamamı kadar bir limit kullanma imkânı ve inşaatın tamamlanmasından sonra anapara ödemesi başlayacak şekilde, vergi ve fondan muaf olarak kredi kullandırılabileceğini, ayrıca kentsel dönüşüm projelerini desteklemek amacıyla yurt dışından daha düşük maliyetli kaynak temini konusunda da belirli bir aşamaya gelindiğini söyledi.

Kentsel Dönüşüm’e dahil olacak müteahhit firmalar ile anlaşmak suretiyle evini, işyerini yenileyecek olan ev sahipleri veya işyeri sahiplerinin, ihtiyaç duydukları finansman desteğini sağlamak için İş Bankası şubelerine başvurmaları yeterli olacak.

Kaynak: KrediPazarı