İspanyollar Evlerini Kaybediyor

15/06/2012

Konut kredisi ile ev alanlar İspanyollar borçlarını ödeyemedikleri için evlerini kaybetmek üzere.

Yunanistan'dan sonra İspanya da borç batağında. Konut kredisi ile ev alanlar borçlarını ödeyemedikleri için evlerini kaybetmek üzere. %25' e varan işsizlik, krizin boyutlarını büyütüyor.

Konutların Değeri Düşüyor

Kredisini ödeyemeyenlerin evleri birer birer satışa çıkıyor. Kriz nedeniyle evler, değerinin altında dahi alıcı bulamıyor. Kredi kullanılan değerin 1/4'üne dahi alıcı bulamayan konutlar kririzi derinleştirecek gibi görünüyor. İşsizlikle beraber borç batağındaki vatandaşa refinansman teklifleri götüren bankalar, bu süreçte dahi hiçbir güvence ya da kefil talep etmiyor.

Krize Karşı İspanya Devletinin Tutumu

Konut kredi borcunu ödeyemeyenlere alternatif seçenekler arayan devlet, yeni bir yasayı yürülüğe soktu. Yasaya göre borçlarını ödeyemeyecek durumda olanlar evlerini bankanın mal varlıklarına bırakırlarsa belli koşullarda kalan borçlarının bir kısmından muaf tutuluyor.

Ancak bu durumun bir süre sonra bankanın mal varlıklarında balon etkisi yaratacağı düşünülüyor ve nakite dönüşmeyen varlılarlar karşısında bankanın tutumunun ne olacağı da merak ediliyor. Yasadan yaralanmak isteyenler önce krediyle sahip olmaya çalıştıkları evlerde, bundan sonra kiracı olarak oturmak zorunda.

Kaynak: KrediPazarı