İsrail Merkez Bankası'ndan Faiz İndirimi

14/05/2013

İsrail Merkez Bankası, şekel üzerindeki yukarı yönlü baskıyı azaltmak amacıyla gösterge faiz oranında indirime gitti.

İsrail Merkez Bankası, şekel üzerindeki yukarı yönlü baskıyı azaltmak amacıyla gösterge faiz oranında indirime gitti. Faiz indirimine giden Merkez Bankalarının sayısı giderek artıyor. Enflasyondaki yavaşlama, Merkez Bankaları'na küresel ekonomik yavaşlama ortamında büyümeyi canlandıracak politikalar uygulamak için alan yaratıyor. İsrail gibi diğer ülkeler de,para birimlerinin yükselerek ihracata zarar vermesini önlemeye çalışıyor.

Ekonomiyi Canlandırma Çabaları

Geçtiğimiz haftalarda Avustralya, Güney Kore, Polonya, Hindistan ve Macaristan da faiz indirim kararı almıştı. Önde gelen merkez bankaları da ekonomileri canlandırma çabalarını sürdürüyor. Fed, Mayıs ayı başında ayda 85 milyon değerinde tahvil alımı yapmaya devam etme kararı almıştı.

Merkez Bankaları faiz indirimine gitmenin yanı sıra finansal sisteme yeni para da enjekte ederek para birimlerinin değerinin düşürülmesi amaçlanıyor. Düşük faiz oranları tüketicileri harcama yapmaya, şirketleri ise yatırım yapmaya teşvik ediyor.

J.P. Morgan JPM +1.45% ; Rusya, Güney Afrika ve Romanya'nın da gelecek haftalarda gevşek para politikası uygulamasına geçmesini bekliyor. Ancak genel eğilimin tersine hareket eden merkez bankaları da yok değil. Brezilya ve Uruguay'ın da aralarında bulunduğu bazı Latin Amerika ülkeleri faiz oranlarında artışa gidebilir.

J.P. Morgan ekonomistleri Cuma günü müşterilerine geçtikleri bir notta, "Ortalamanın altındaki büyüme oranları ile enflasyonun geriliyor oluşu Merkez Bankaları'na politika uygulamaları için alan sağlıyor" ifadesine yer verdi. İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, faiz indiriminin yanı sıra kendi para birimleri şekelde 2.1 milyar dolar değerinde satış yapılmasına dayanan yeni bir program da uygulanacağını açıkladı. Merkez bankasından yapılan açıklamada, şekeldeki güçlenmenin devam ediyor olmasının da kararların alınmasında etkili olduğu vurgulandı.

İsrail şekeli geçtiğimiz hafta dolar karşısında Ağustos 2011'den bu yana en güçlü seviyeye tırmandı. Dolar/şekel paritesi, 3.54'e kadar gerilemesinin ardından çeyrek puanlık faiz indiriminin ardından 3.61'i gördü. İsrail Merkez Bankası faiz oranı belirleme komitesinde yer alan Rafi Melnick konu ile ilgili olarak, "Önemli olan piyasayı etkilemek değil, şekelin güçlenmesine neden olan olayları etkilemek" diye konuştu. Melnick, İsrail'in kararlarını etkileyen faktörlerden birinin de Mart ayında başlayan doğal gaz üretiminin şekelin yükselişine katkı sağlaması olduğunu belirtti.

İsrail ekonomisi büyük oranda ihracata dayalı. Bu nedenle şekelin güçlenmesi, İsrail ürünlerinin yurtdışındaki rekabet gücünü zayıflatıyor. İsrail Merkez Bankası'nın tahminlerine göre Mart ayında başlayan doğal gaz üretimi ekonomik büyümeyi 2013 yılında yüzde 3.8'e yükseltebilir.

Kaynak: Wall Street Journal