Japon Bankası Türkiye'ye Geliyor

19/07/2012

Japonya’nın en büyük bankası Japon Bank of Tokyo-Mitsubishi (BTMU) Ağustos ayında lisans başvurusu yaparak önümüzdeki 3-5 yılda Türkiye’ye verdiği kredileri 5 milyar dolar ile 3 katına çıkarmayı hedefliyor.

Her geçen gün yeni bir Japon şirket Türkiye’ye yönelik yatırım kararı açıklıyor

Mizuho Bank ve Japon Bank of Tokyo-Mitsubishi’den sonra bir başka finans devi Sumitomo Mitsui de Türkiye’de faaliyetlerini büyütmek için Yatırım Destek Ajansı ile görüşmelere başladı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Japonya’da yaptığı açıklamada, “Dai-ichi mevcut sigorta şirketlerinden biriyle sektöre girecek. Önümüzdeki aylarda Türkiye’ye doğrudan yatırım, otomotiv, petrokimya ve enerjide milyar doları aşacak” dedi.

Japon Bankası Türkiye'ye Geliyor

Japon yatırımcıların Türkiye aşkı iyice alevlendi. Her geçen gün yeni bir Japon yatırımı haberi geliyor. Pazartesi günü Türkiye’de bankacılık lisansı başvurusunda bulunacağını açıklayan Japonya’nın en büyük bankası Japon Bank of Tokyo-Mitsubishi’den (BTMU) sonra dün ülkenin ikinci en büyüğü de “Türkiye” dedi.

Piyasa değeri açısından Japonya’nın en büyük ikinci bankası Sumitomo Mitsui Financial Group, Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı ile Türkiye’deki faaliyetlerini büyütmek üzere görüşmeler yürütüyor. Türkiye’de bir temsilcilik ofisi bulunan Sumitomo’nun, faaliyetlerini büyüterek Japon şirketlerin Türkiye’deki yatırımlarının finansmanında yer almayı arzu ettiği belirtiliyor.

Dün Japon yatırımlarıyla ilgili gelen haberler Sumitomo Mitsui ile sınırlı değil.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Japonya’da yaptığı açıklamada “Dai-ichi mevcut sigorta şirketlerinden biriyle sektöre girecek. Önümüzdeki aylarda Türkiye’ye doğrudan yatırım, otomotiv, petrokimya ve enerjide milyar doları aşacak. Japon şirketlerine ‘Nükleer konusunda geç kalmayın’ dedik. Türkiye’de rafineri yatırımına talip Japon şirketler var” dedi. Çağlayan’ın Türkiye’ye geleceğini açıkladığı Dai-ichi, Japonya’nın en eski sigorta şirketlerinden biri.

Bir başka Japon sigorta şirketi Sompo Japan da Haziran 2010’da Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Fiba Sigorta’yı 485 milyon liraya satın almıştı.

Pazartesi günü BDDK’nın 300 milyon dolarlık sermaye şartını yerini getirip Ağustos ayında lisans başvurusu yapacağını açıklayan Japonya’nın en büyük bankası Japon Bank of Tokyo-Mitsubishi (BTMU) ise önümüzdeki 3-5 yılda Türkiye’ye verdiği kredileri 5 milyar dolar ile 3 katına çıkarmayı hedefliyor.

Haziran ayı başında da bir başka Japon finans devi olan Mizuho Corporate Bank, Türkiye’de temsilcilik ofisi açmış ve CEO’su Yasuhiro Sato, “Temsilcilik ofisi sadece bir ilk adım olarak görülmelidir. İlerideki dönemde lisans da alabiliriz, fırsat çıkarsa bir bankaya da ortak olabiliriz” açıklamasını yapmıştı.

İlgi Finansla Sınırlı Değil

Japon şirketlerin Türkiye aşkı sadece finans sektörü ile sınırlı değil. Temmuz ayı başında yıllık 22 milyar euroluk cirosuyla dünyanın en büyük fotoğrafçılık ve görüntüleme cihazı üreticileri arasında bulunan Fujifilm, Türkiye pazarında aktif bir oyuncu haline gelme kararı aldı. Fujifilm, bu amaçla Türkiye’de 1989’dan beri temsilciliğini yapmakta olan dijital kamera, fotoğraf baskı ürünleri, medikal ve grafik sistemleri dağıtımcısı Filmat’ı satın aldı.

Acıbadem Sağlık’ın yüzde 75’i Malezya-Japon ortaklığına satılmıştı. Yüzde 70’i Malezya Hükümeti yüzde 30’u Japon Mitsui’ye ait olan yatırım fonu Khazanah Nasional ve sağlık iştiraki Integrated Healthcare Holding (IHH) 2011 yılı sonunda 1 milyar 260 milyon dolara Acıbadem Sağlık Yatırımları Holding’in yüzde 75’in sahibi olmuştu.

Bundan tam 1 yıl önce dünyanın en büyük klima üreticisi Daikin, Sanko Holding’in sahibi olduğu Airfel’i 20 milyar yene (246 milyon dolar) satın almıştı. Geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı düzenleyen Daikin, Türkiye’yi ihracat ve lojistik üssü yapacağını açıkladı.

Japon Ev Kadını da TL’ye Tatırım Yapıyor

Japon şirketler gibi Japon ev kadınları da Türkiye’ye yatırım yapıyor. Düşük faizli kredi alan Japon ev kadınları yüksek getiri vaadeden Türk Lirası cinsi tahvillere yatırım yapıyor.

Çelik Devi de Gelmişti

Şubat 2012’de Tosyalı Holding ile Japonya’nın lider çelik üreticilerinden Toyo Kohan şirketi arasında ortaklık anlaşması imzalandı.

1934 yılında Japonya’nın ilk kalaylı teneke üreticisi olarak kurulan Toyo Kohan, halen elektro galvaniz, nikel kaplama, yüzeyi işlenmiş çelik, krom kaplama ve film kaplı çelik konularında Japonya’da öncü, dünyanın en yüksek üretim teknolojisine sahip bir numaralı şirketi. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın desteğiyle kurulacak Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş.’nin yüzde 51’i Tosyalı Holding’e, yüzde 49’u Toyo Kohan’a ait olacak. Fizibilite çalışmalarının tamamlanmasının ardından Osmaniye’de kurulacak komplekste, Tosçelik’in sıcak rulo sacları kullanılacak. Tosyalı-Toyo ortaklığı ile üretilecek ve otomotivden elektrikli ev aletlerine, bilişim ürünlerinden meşrubat kutularına kadar geniş bir yelpazede kullanılacak ürünlerin sadece Türkiye’nin değil, Avrupa, Kafkaslar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya uzanan geniş bir coğrafyanın ihtiyacını karşılayacak.

Türk-Japon Ortaklığı Irak’ı Yeniden İnşa Edecek


Geçtiğimiz günlerde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ‘Irak’ta Türk-Japon İşbirliği Forumu’ düzenlemişti. DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Irak ekonomisinin önümüzdeki dönemde 2 temel eksende gelişeceğini belirterek, “Bunlar Irak enerji pazarının dünya pazarına dağılımı ve Irak’ın yeniden inşa edilmesi. Bu süreçte Türkler ve Japonlar için yeni işbirlikleri doğmaktadır. Irak Hükümeti tarafından iletilen dosyada ülkede yapılması istenilen 60 milyar doları aşan 120 proje var” demişti.

Japonya’dan Türkiye’ye Gelen Dev Şirketler

- Fujifilm
- Daikin
- Mizuho Bank
- Japon Bank of Tokyo-Mitsubishi
- Mitsui
- Sompo Japan
- Toyo Kohan
- Dai-ichi
- Sumitomo Mitsui FG

Mitsubishi’nin Gelmesi Finansın Geldiği Noktayı Gösteriyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Japonya’nın en büyük bankası The Bank of Tokyo-Mitsubishi’nin başvurusunun Türkiye’de finans sektörünün geldiği noktayı göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Çağlayan, bu başvurunun İstanbul’un finans merkezi olması kararının ne kadar doğru karar olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. Çağlayan, Mitsubishi’nin yatırım kararlarının Türkiye açısından önemli olduğunu söyledi. Mitsubishi’den yatırımlarını artırmalarını beklediklerini ifade eden Çağlayan, firmanın, Türkiye ile üçüncü ülkelerde yatırım yapmaya hazır olduğunu en net ifade eden kuruluşlardan olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Gazete Vatan