Japonya Gaziantep'e Kredi Desteği Verecek

09/05/2014

Japon tetkililer, Gaziantep’te son dönemlerde artan göç sıkıntısından dolayı alt yapıda meydana gelen sıkıntıya destek olmak istediklerini ifade ettiler.

Japon İşbirliği Kalkınma Ajansı (JICA) üst düzey yetkilileri Gaziantep’e alt yapı çalışmaları için kredi desteği vermek için Gaziantep’e geldi.Yetkililer, Gaziantep’te son dönemlerde artan göç sıkıntısından dolayı alt yapıda meydana gelen sıkıntıya destek olmak istediklerini ifade ettiler.

Japonya'dan Gaziantep'e Kredi Desteği

JICA’ya Gaziantep ile ilgili bir sunum yapan Şahin, kentin kültürel ve sosyal yaşamına dair bilgiler verdi. Kentin son dönemlerde aldığı yoğun göçten dolayı alt yapıda yeni ihtiyaçların doğduğunu belirten Şahin, bölgesel olarak bakıldığında Ortadoğu’nun yükünü taşıyan bir şehir oldukların, özellikle bu bölgede yaşanan savaştan kaostan, istikrarsızlıktan en fazla etkilenen şehir konumunda olduklarını dile getirdi. Şahin, bir taraftan da çok fazla yerel göçle karşı karşıya olduklarını ve nüfus olarak Türkiye’de en hızlı büyüyen tek şehir konumda olduklarını ve bu göçlerin yerel yönetimlere de ciddi bir maliyet getirdiğini açıkladı.

4 Yılda Nüfusumuz 400 Bin Kişi Artacak

Şahin, 4 yıl önce başlayan Suriye’deki iç savaş, kaos sonucu kadınların, yaşlıların, engellilerin ve çocukların yaşamlarını korumak için Türkiye’nin kapılarını açtığını belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Gaziantep bölgede savaştan etkilenen şehirlerin başında geliyor. Eğer kapılarımızı açmamış olsaydık Suriye’deki savaştan dolayı milyonlarca insan hayatını kaybetmiş olacaktı. Gaziantep’te kamplarla birlikte yaşayan Suriyelilerin sayısı yaklaşık 300 bini buluyor. Kayıt işlemlerimiz bittiğinde STK’ların bizlere söylemiş olduğu rakam yaklaşık 400 bin civarında olacağıdır. Yani 4 yılda nüfusu 400 bin kişi artan bir şehiriz” diye konuştu.

JICA adına söz alan Ortadoğu ve Avrupa Departman Direktörü Uchıda Kumiko, Gaziantep’teki durumu değerlendirerek elde ettikleri raporu Japon hükümetine sunacaklarını bildirdi. Kumiku, mümkün olduğunca Gaziantep belediyesine destek sağlamak istediklerini belirtti.

Suriyeli mültecilerle ilgili 4 ana başlıktan oluşan bir planlama yaptıklarını açıklayan Başkan Fatma Şahin, şu anda Gaziantep’te yaklaşık 80 bin çocuğun eğitim görmek için hizmet beklediğini, geçen yıl 18 bin çocuğa eğitim sağlamak için Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler olarak gerekli şartların sağlandığını açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın da bu konuda çalışmalar yaptığını, çok sayıda öğretmene ve alt yapıya ihtiyaç olduğuğunu ve sağlık sorunlarının en önemli sorunlardan biri olduğunu belirten Şahin, bu süreci yönetebilmek için ciddi bir mali kaynağa ihtiyaçları olduğunu açıkladı.

Kaynak: Şirinnar