JPMorgan Hakkında Mortgage Davası Açıldı

02/10/2012

New York Başsavcılığı, ABD'nin bankacılık devi JPMorgan Chase hakkında dava açtı. ABD'deki mortgage (ipoteğe dayalı konut kredisi) yatırımları, 2008'deki küresel mali krizin çıkış noktası olarak görülüyor.

New York Başsavcılığı, ABD'nin bankacılık devi JPMorgan Chase hakkında, Bear Stearns bankası aracılığıyla sattığı ipoteğe dayalı gayrimenkul kıymetlerle dolandırdığı yatırımcıları 20 milyar dolar zarara uğrattığı iddiasıyla dava açtı.

JPMorgan suçlamaya itiraz ediyor. Bear Stearns bankası, Amerikan devi tarafından Mart 2008'de satın alınmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama tarafından 2008'deki mali çöküşün sebeplerinin araştırılması için kurulan çalışma grubundan çıkan ön sonuçlar davaya ışık tutacak. ABD'deki mortgage (ipoteğe dayalı konut kredisi) yatırımları, 2008'deki küresel mali krizin çıkış noktası olarak görülüyor.

Yüksek riskli ve düşük gelirli yatırımcıların çoğunluğu yüksek vadeli kredi borçlarını ödeyemez hale gelince, ABD'deki gayrimenkul balonu patladı ve buna bağlı tahviller değersiz alacağa dönüştü

Kredileri İncelemede Sistematik Hata

New York Başsavcısı Eric Schneiderman, Bear Stearns bankasını, verdikleri mortgage kredilerini yeterince takip etmemekle suçluyor.

Bankanın, "kredileri incelemekte sistematik olarak hatalı olduğu, sınırlı incelemelerinde ortaya çıkan eksiklikleri gözardı ettiği, yatırımcıları aslında yetersiz olan inceleme prosedürleri ve kredilerin kusurlu yanları hakkında bilgilendirmediği" iddia ediliyor.

Savcılık, böylece kredi alanların ödeyemeyecekleri mortgage borçları altına girdiğini ve 2006 - 2007 yılları arasındaki kayıpların, esas kıymetlerin yüzde 25'ini aştığını da iddia ediyor.

Bear Stearns bankasının, "aldatıcı ve hileli eylemleriyle doğrudan veya dolaylı olarak" yol açtığı zararlar için yatırımcılara örtülü olarak ödeme yapması talep ediliyor.

JP Morgan'dan yapılan açıklamada ise söz konusu iddiaların, Bear Stearns bankasının satışından önceye dayandığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Bear Stearns bankasının, ABD hükümetinin isteğiyle satın alındığı vurgulanarak, söz konusu iddiaların bankanın el değiştirmeden önceki dönemiyle ilgili olduğu savunuldu.

Kaynak: BBC Türkiye