Kaynak Maliyetlerinin Ucuzlaması Konut Kredisi Faizlerini Düşürecek

28/10/2016

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ünal kaynak maliyetlerinin ucuzlaması durumunda kredi faizlerinin daha da aşağıya ineceğini vurguladı

Bursa’da yapılan Kentsel Dönüşüm Rüzgârı panelinde katılımcılara, kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin hak sahipleri olduğu konusuna değinilerek, sürecin vatandaşa doğru anlatılmasının önemine dikkat çekildi.

Panelde, inşaat sektörünün aktörleri ile yerel yöneticiler ve bakanlık yetkilileri dönüşümde tıkanan noktalar tartışıldı. Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'nun moderatörlüğünü yaptığı "Bursa'da Kentsel Dönüşüm Rüzgârı" panelinde katılımcılar, kentsel döşümün önündeki en büyük engelin hak sahipleri olduğu noktasında birleşti. Vatandaşlara sağlıklı yaşam mı servet mi noktasında kentsel dönüşümün doğru anlatılması gerektiği fikri öne çıktı.

Yerel Yönetimden Destek Bekliyoruz

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, öncelikli sorunun hak sahipleri olduğunu belirterek, hak sahiplerini ikna edemediklerini ve bu noktada tıkanıp kaldıklarını, bu konuda yerel ve merkezi yönetim devreye girmesi gerektiğini açıkladı.

Bak Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör de aynı sıkıntıya dikkat çekerek, yer sahibi kavramını çözemediklerini, sokağa araba dahi giremezken hak sahiplerinin ısrarla o evde yaşamak istediklerini belirterek, yapılan dönüşümlere özen gösterilmesi gerektiğini ve örnek olarak vatadaşlara gösterilmeli dedi. ikna aracı olarak kullanılmalı." Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar da dönüşüm için ayağına gidilen vatadaşın 2+1 ev yerine 3 oda istediğine vurgu yaparak, vatandaşın bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ünal kaynak maliyetlerinin ucuzlaması durumunda kredi faizlerinin daha da aşağıya ineceğine vurgu yaparken, "Geçen yıl sektör adet bazında konutta yüzde 17 biz yüzde 173 büyüdük. Banka olarak sözümüzü tuttuk" dedi. Konut kredileri geri dönmeyen kredi oranının binde 5 olduğunu söyleyen Ünal, "Bu da bankaların bu alanda iştahının devam edeceğini gösteriyor" dedi. TOKİ Daire Başkanı Uğur İnan, idarenin 13 yılda 750 bin konut ürettiğini bunların sadece yüzde 16'sının dönüşüm amaçlı olduğunu ifade ederek, 2017'de dönüşüm amaçlı konut üretimininin toplamın yüzde 40'ını oluşturmasını hedeflediklerini söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, büyükşehirlerin GYO kurmalarının önünün açılması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: Sabah