Kentsel Dönüşüm Kredisi için 9 Banka ile Anlaşılacak

22/01/2013

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümde vatandaşa uygun kredi verilmesi için İş Bankası ile anlaştı

Kentsel dönüşümde vatandaşa uygun kredi verilmesi için İş Bankası ile protokole imza atan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, inşaat şirketi Fi Yapı'dan sonra Ukra'nın da iflas erteleme talebi ile ilgili “Sektörde sıkıntı yok. Bu iki küçük örnekten başka bir şey değil” dedi. Habertürk'ün “Bu iki şirketten de ev alan vatandaşların mağdur olma durumu var. Bakanlık olarak herhangi bir çalışmanız olacak mı” sorusuna ise Bayraktar, “Burada en büyük iş vatandaşa düşüyor. Konut alırken, ev aldıkları şirketin mali durumuna da çok iyi bakmaları gerekiyor” yanıtını verdi.

Değerlemede Daha Hassas Olacağız

Bakan Bayraktar, yeni KDV düzenlemesinden geri adım atmayacaklarını tekrarlarken, buna karşın arazi emsal değerlerini belirlerken çok hassas olacaklarını ve ona göre ayrı bir çalışma yapacaklarını dile getirdi. Bayraktar, kentsel dönüşüm ve sunulacak faiz desteği ile son derece önemli bir adım attıklarını ve vatandaşın bu isteğinin biraz daha artmasını istediklerini belirtti.

Bu konuda vatandaşa her açıdan yardımcı olmak istediklerini belirten Bakan Bayraktar, “İmar, ruhsat, harçlar, kefil, kira yardımı ve hatta yeni konut satışlarında KDV var. Afet kapsamında KDV uygulaması yok. Her konuda belki bu argümanları daha da artırmanın gayreti içinde olacağız. Bu açıdan İş Bankası'na da teşekkür ediyorum. Türkiyemiz’in köprü bankası, nezih bankası” diye konuştu.

Bakanlık Kentsel Dönüşümde İlk İmzayı İş Bankası ile Attı

İş Bankası, risk raporu bulunan veya riskli alanda yer alan binaların yıkılarak yeniden inşa edilmesi için hazırladığı kentsel dönüşüm konut-işyeri yapım ve konut-işyeri güçlendirme kredisi için yıllık yüzde 4 ile yüzde 3 faiz indirimi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzaladı. İmza töreninde konuşan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, kentsel dönüşüm kapsamında bakanlık düzeyinde imzalanan protokolün bir ilk olduğunu söyledi. Çok önceden temaslar kurmak suretiyle bu çalışmaları yürüttüklerini belirten Bali, burada kendilerini asıl heyecanlandıran hususun, kalıcı ve uzun vadeli bir hizmete vesile olma imkânını görmeleri olduğunu söyledi.

Faiz Aylık Yüzde 0.45-0.50 Olacak

Protokol kapsamında geliştirdikleri finansman modelinde, uygulayacakları kredi faiz oranları açısından bakıldığında, rekabetçi piyasa koşullarını sonuna kadar gözeteceklerini açıklayan Bali, şöyle devam etti: “Piyasa koşullarına göre değişken olmakla birlikte, bakanlığımızın sağladığı 4 ve 3 puanlık faiz desteğinin haricinde uygulayacağımız oran, bugünkü göstergelerle bakıldığında yüzde 0.45 ile yüzde 0.50 bandında aylık oranlar düzeyindedir ve 120 ay vade içindir. İş yerlerinde 84 ay vade söz konusu. Örnek olarak, 50 bin TL tutarında 10 yıl vadeli bir kredinin taksidi, konut kredisi hesaplaması yapıldığında 550 TL civarında olacak.”

9 Banka ile Protokol İmzalanacak

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, “Bize bugüne kadar müracaat eden, İş Bankası ile birlikte 7 resmi müracaat var. 8 tane de sözlü olarak mutabakata vardığımız kurum, kuruluşlar var” diye konuştu.

Kaynak: Milliyet