Kiracılar baş tacı oldu

17/02/2010

Kiracısına neredeyse her yıl zam yapmaya kalkan, bekara ev vermeyen, yüklü depozitler isteyen ev sahiplerinin tahtı yıkıldı.

kiracilarKonut sayısının artması kiracı bulmayı zorlaştırırken yeni dönemde kiracı baş tacı ediliyor.

Birkaç yıl öncesine kadar yüksek oranlı kira zamları yapan, bekara ev vermeyen, sudan gerekçelerle düşük kira ödeyen kiracısını evden çıkarmaya çalışan ev sahiplerinin krallığı sona erdi.

İnşaatçıların satın alınabilir fiyattan konut üretimine başlaması, kiracıların “Küçük olsun benim olsun” tarzı yaklaşımlarıyla ev sahibi olması, ev sahiplerinin de satamadıkları evler boş kalmasın diye kiraya vermesi nedeniyle, kiracı bulmak zorlaştı.

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, “2005-2006 yılına nazaran son 3 yılda kira bedellerine bir artış yapılmadığı gibi, yüzde 10 ve 20 arası bir indirim de söz konusudur. Buna rağmen Atatürk Caddesi, Çarşı Caddesi, Çalış Plajı, Hisarönü, Ovacık gibi aktif ve ticari hayatın kan damarı olan bölgelerde yüz metrede bir kiralık yerler görmek mümkündür” dedi.

“Toplum ve kişilerin bireyler olarak gelir payından hakkettiğini alabilmesi için, esnafın işlerinin ve gelirinin iyi olması gerekir” diyen Nevzat Tilkici, “Esnaf hangi sektörde olursa olsun, kazanamadığı takdirde paylaşım ve para sirkülasyonu olmayacaktır. Tabi ki ticaretin yüzde 60’ı risktir. Buna katılıyorum” şeklinde konuştu.

Konut Üretimi %40 Düştü

2007 yılından bu yana konut artışlarında yüzde 40’lık bir düşüş olduğuna dikkat çeken Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, “Buna nazaran konut kiralarında kira artışları sınırlandırıldığı gibi, kiraları artış yapılmama şartı ile dondurmuş olan mal sahipleri de mevcuttur. Her şey karşılıklı. Geçmiş yıllarda mal sahibi kiracı beğenmiyordu, şimdi ise kiracı bulamıyor” dedi.

Kaynak: Sabah