KOBİ Kredileri Artıyor

24/05/2013

Yılsonu göze alındığında KOBİ kredilerinin kullanım oranında yüzde 8,14'lük artış yaşandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) verilerine göre, yılın ilk 3 aylık döneminde toplam KOBİ kredileri, 214 milyar 581 milyon liraya yükseldi. Toplam kredi miktarı 2012 sonu itibarıyla 198 milyar 414 milyon lira olarak gerçekleşmişti. Yılsonu göze alındığında KOBİ kredilerinin kullanım oranında yüzde 8,14'lük artış yaşandı.

Kredi miktarının yanı sıra müşteri sayısında da artış kaydedilen KOBİ kredilerinde 2012 ilk çeyreğinde 2 milyon 56 bin 967 olan müşteri sayısı, 2013'ün aynı döneminde yüzde 18'lik büyümeyle 2 milyon 441 bin 522 oldu.

Kredilerdeki Artış Devam Edecek

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Finansbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, Kasım 2012'de KOBİ tanımında yapılan değişikliği anımsatarak, daha büyük ölçekli işletmelerin de (yıllık mali bilançocu 25-40 milyon TL arası) tanıma dahil edildiğini, KOBİ kredilerindeki artışı yorumlarken bu tanım değişikliğinin göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret etti.

Sözünü ettiği değişiklikle birlikte KOBİ kredilerinin yıllık bazda yüzde 28,6 ile en fazla artış gösteren kredi olarak öne çıktığına değinen Aydın, KOBİ'lerin finansmana erişiminde yaşanılan sıkıntıların bir çoğunun geride kaldığını aktardı.

Finansman imkanlarının artmasının ve düşen faiz oranlarının bu zamana kadar bankalarla henüz kredi çalışması yapmamış KOBİ'leri cesaretlendirdiğini dile getiren Aydın, banka müşterisi olan KOBİ'lerin yatırım planlarını hayata geçirmek üzere bir adım daha atmaya yöneldiklerini ifade etti.

Aydın, kredilerdeki artışın 2013 itibariyle devam etmesini beklediklerini dile getirerek, özellikle makro ekonomi seviyesindeki göstergelerin iyileşmesinin artışı tetikleyen etkenlerin başında geleceğini söyledi.

Finansbank olarak KOBİ Bankacılığında Türkiye'nin ilk 3 bankası arasına girmeyi ve şu anda 250 binden fazla olan aktif müşteri sayısını 500 binin üzerine taşımayı amaçladıklarını söyleyen Aydın, "Önümüzdeki 3 yıl içinde KOBİ Bankacılığı kredi hacmimizi 2 kattan fazla büyütmeyi hedefliyoruz. Bu hedefimiz doğrultusunda koşarken de KOBİ'lerin ihtiyaçlarına en uygun çözümleri üretmek üzere sürekli çalışıyoruz" dedi.

Banka olarak tüm KOBİ'lerin her tür finansal ihtiyacında yanında olmayı istediklerini vurgulayan Aydın, bu hedeften hareketle sadece sektöründe belirli bir yere gelmiş ve kendini kanıtlamış işletmeleri değil, sektöre yeni giriş yapan ve finansal kaynağa asıl ihtiyacı olan yeni girişimci KOBİ'leri desteklemenin temel önceliklerinden birisi olduğunu aktardı.

Son 3 yıldır Avrupa Yatırım Fonu garantörlüğünde teminat desteği sunduklarını ve bu desteği girişimci kredisi programı ile yüksek bir seviyeye çıkarttıklarına değinen Aydın, 2013'te de Avrupa Yatırım Fonu'nun Türkiye'deki ortaklarından biri olarak bu desteği vermeye devam edecekelerini bildirdi.

Kredi faiz oranları düşüşü ve KOBİ tanımı değişikliliğinin iki önemli etken olarak öne çıktığını belirten Aydın, ortalama yıllık faiz oranının önceki yıl sonuna göre Nisan itibariyle 0,1 puan gerileyen ticari kredilerde en fazla kredi kullandırımının sektör genelinde imalat sanayi, toptan ve perakende ticaretle inşaat sektörlerinde yoğunlaştığını ifade etti.

Önümüzdeki dönemde, faiz indiriminin KOBİ'ler için uygun bir yatırım ortamı oluşturacağını ve KOBİ'lerin düşük faiz ortamından yararlanarak uzun vadeli yatırımlar yapmak için daha cesaretli davranacaklarını öngördüklerini açıklayan Aydın, "Bu nedenle de biz, işini büyütmek ve yatırım yapmak isteyen KOBİ'lere 120 aya kadar uzayan vadelerle kredi vererek ülke ekonomisine ve KOBİ'lere destek olmaya devam ediyoruz" dedi.

KOBİ Müşteri Sayımız  % 17 Arttı

DenizBank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun da 2013'te Türkiye'nin kredi notunun yükselmesinin, faizlerin hızla düşmesinin ve ekonomiye dair olumlu beklentilerin artmasının, KOBİ'leri, erteledikleri yatırımları yapmaya ve büyüme hedefleri doğrultusunda kredi kullanmaya teşvik ettiğini söyledi.

Sun, KOBİ kredilerinde 2013'ün ilk çeyreğinde görülen yüzde 38,8 milyar liralık artışın yüzde 47'sinin KOBİ kredilerinden kaynaklamasının, 2012'de KOBİ'ler için ciro sınırının 25 milyon liradan 40 milyon liraya yükseltilmesi ve KOBİ olarak tanımlanan işletme sayısının artması olduğunu kaydetti.

Ekonominin yüzde 2,3 gibi düşük bir oranda büyüdüğü 2012'de, meydana gelen daralmadan etkilenen KOBİ'lerin, geçen yıl yatırım ve büyüme amaçlı kredi kullanımını ertelediklerini belirten Sun, 2013'te Türkiye'nin kredi notunun yükselmesinin, faizlerin hızla düşmesinin ve ekonomiye dair olumlu beklentilerin artmasının, KOBİ'leri, erteledikleri yatırımları yapmaya ve büyüme hedefleri doğrultusunda kredi kullanmaya teşvik ettiğini belirtti.

Bununla birlikte, 2013'te KOBİ kredilerinde gerçekleşen artışın bir kısmının, sektördeki bankaların raporlama alt yapılarını, KOBİ tanım değişikliğine 2013 başında adapte etmesinden kaynaklandığı ihtimalinin de olabileceğini aktaran Sun, 2012 sonu itibarıyle her 100 liralık nakdi kredinin 24 lirasının KOBİ'lere kullandırıldığını ifade etti.

Geçen yıllara göre bu oranın yavaş yavaş arttığını ve 2013'te KOBİ'lere kullandıracakları kredilerin bankacılık sektöründeki genel artışın üzerinde yükselmesini beklediklerini dile getiren Sun, DenizBank olarak 'ekonominin bel kemiği' diye nitelendirdikleri KOBİ'lere en uygun şartlarda kaynak aktarma hedefleri ve KOBİ dostu banka yaklaşımlarını 2013'te de devam ettirecekleri bilgisini verdi.

Dünyada ekonomik düzelmenin henüz beklenen seviyede gerçekleşmemesi nedeniyle KOBİ'lerin finansman ihtiyacının 2013'te de artacağını ve düşen faiz atmosferinin bu ihtiyacı gidermekte yararlı olacağını belirten Sun, şunları kaydetti:

"Sektördeki mevduat maliyetlerinin düşmesinden kaynaklanan durumu, müşterilerinin de avantajına dönüştürmek için özellikli sektörel ürünler ve kredi kampanyalarıyla kredi faiz oranlarına yansıtmakta çekingen davranmayan DenizBank, bu sayede artan rekabette öne çıkmaktadır. Bunun sonuçlarını da, pazar payımızın 2012 sonuna göre yükselmesi şeklinde görebiliyoruz. Resmi rakamlara göre, 2013'ün ilk 3 ayında KOBİ kredi pazarı yüzde 8 büyürken, bankamız KOBİ kredileri yüzde 22 oranında artmış, KOBİ müşteri sayımız ise yüzde 17 oranında yükselmiştir."

Ortakları Sberbank'ın verdiği güçle KOBİ'lere Rusya pazarı başta olmak üzere tüm dış ticaret işlemlerinde desteklerinin süreceğini anlatan Gökhan Sun, KOBİ'lere kaynak aktarmaya devam ederek KOBİ kredilerinde ve müşteri sayısında 2013 sonuna kadar artış gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Sun, 2012'de yatırım ve büyüme amaçlı kredi kullanımlarını erteleyen KOBİ'lerin, 2013'te düşen faiz ortamında finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla daha düşük maliyetlerle kredi temin edebildiklerini dile getirerek, bankaların kaynak maliyetlerinin birbirine yakın seviyelerde olması nedeniyle, daha fazla KOBİ'ye ulaşabilmek adına, maliyet düşüşlerinin kredi fiyatlamalarına yansıtıldığını bildirdi.

KOBİ'lere destek olma konusunda DenizBank olarak rekabet koşullarını zorlamaktan çekinmediklerini belirten Sun, devamla şunları aktardı:

"Bunun sonuçlarını da, pazar payımızın 2012 sonuna göre yükselmesi şeklinde görebiliyoruz. KOBİ kredi pazarının yüzde 8 büyüdüğü ilk 3 ayda DenizBank'ın KOBİ kredileri yüzde 22 oranında artmıştır. DenizBank olarak müşteri sayımızın yıl sonuna kıyasla yüzde 17 oranında yükselmesi, faiz indirimlerini müşterilerine yansıtan bankaların en kazançlı çıkacağı düşen faiz ortamında DenizBank'ın etkinliğini göstermektedir."

KOBİ'ye Özel Paketler

Türk Ekonomi Bankası (TEB) KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz ise KOBİ Bankacılığı'nın yeni ürün ve hizmet paketleriyle her geçen gün biraz daha zenginleşen ve gelişme kaydeden bir alan olduğuna dikkati çekerek, KOBİ'lerin büyüdükçe ve global pazarlarda rekabet gücü kazandıkça ihtiyaç ve beklentilerinin de doğal olarak arttığını söyledi.

Yılın ilk çeyreğinde yüzde 9 oranında artarak 32,3 milyar liraya ulaşan toplam kredilerin yarıya yakın bölümünün ekonominin lokomotifi olan KOBİ'lere kullandırılan kredilerden oluştuğunu açıklayan Boz, bireysel kredilerin 9,5 milyar lira, KOBİ kredilerinin ise 14,3 milyar lira seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, önceki yıllarda olduğu gibi 2013'te de KOBİ kredilerinde pazar paylarını artırmayı hedeflediklerini bildirdi.

"KOBİ'lere sadece finansal destek sağlamakla kalmayan, danışman kimliğiyle her anlamda KOBİ'lerin yanında olabilen bankalar kazanıyor ve KOBİ kredilerindeki payını yükseltme şansını yakalıyor" diyen Boz, KOBİ'lerin her geçen gün güçlenerek büyümesine katkı sağlamak üzere yoğun çalışmalar yürüten "KOBİ'lerin danışman bankası" olarak, KOBİ kredilerinin toplam krediler içindeki payının önümüzdeki yıllarda doğal bir artış içinde olacağını öngördüklerini ifade etti.

Tüm altyapılarıyla artan talepleri karşılamaya hazır olduklarını ve KOBİ'lerin Danışman Bankası olma yaklaşımı çerçevesinde sunacakları tam destekle yine KOBİ Bankacılığı alanında sektörün üzerinde büyüme yakalayarak pazar paylarını artırmaya devam edeceklerini söyledi.

Ülke ekonomisinin büyümesi ve refah düzeyinin artmasının KOBİ'lerin gelişimine ve dünyayla rekabette ayakta kalabilmesine bağlı olduğunu vurgulayan Boz,KOBİ;lerin bu rekabette güçlü varlık gösterebilmeleri için hem finansal anlamda güçlü hem de bu finansmanı doğru yönetebilecek kadar yetkin olmaları gerektiğine işaret etti.

Kaynak: A Haber