Konut Alımı için En Uygun Zaman Dilimi

04/06/2013

Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüşler, ekonomideki istikrar konut alımı için en uygun zaman dilimini oluşturuyor

Bugün gazetesi yazarlarından Ünsal Bal bu haftaki yazısında düşen konut kredisi faiz oranalrını ve buna paralel yatırımda konut tercihini değerlendirdi. Bal yazısında şu konulara yer verdi:

Merkez Bankası, bir zamanlar çift hanelerde seyreden konut kredisi faiz oranları yüzde %0,60 seviyelerine çekince, konut sahibi olmayı düşünenler soluğu bankalarda aldı. Bu rağbet, geçen yılın ilk 5 ayında toplam 2 milyar 937 milyon lira olan konut kredisi kullanımını, bu yılın aynı döneminde yaklaşık 5 katına çıkarak 9,4 milyar liraya ulaştırdı. Buna paralel olarak 2013 yılının ilk çeyreğinde konut satışları hızlandı. Her dokuz dakikada bir konut satışı, gayet güzel bir rakam.

Borçluluk Düşük

Konut satışı ve hızla artan kredi talebi. Bu talep, başta MB olmak üzere ekonomi yönetiminin dikkatini çekti. Kontrol dışı bir durum olup olmadığına bakıldı.

Geçtiğimiz hafta içinde yayınlanan Finansal İstikrar Raporu'nda tüketici kredisindeki artışın kontrol altında olduğu vurgulandı. Hane halkının hem faiz ödemeleri hem de toplam yükümlülüklerinin artmakta olduğunun belirtildiği raporda, hane halkı borçluluk seviyesinin diğer ülkelere kıyasla halen düşük seviyelerde olduğu, -gerekli düzenlemelerin zamanında yapılmasından dolayı- herhangi bir faiz ve kur riskinin bulunmadığı ifade edildi.

Malûm; konuya ilişkin yazılarımızda kredi faiz oranlarının düşmeye devam edeceğini belirtmiştik. Bununla birlikte, yüzde 1 oranlı KDV ile satılan konutların tükenmekte olduğuna dikkat çekerek, konut almayı düşünenlere ellerini çabuk tutmalarını tavsiye etmiştik. Durum net; 2013 öncesinde ruhsat alınan bir projeden, metrekare fiyatı 3.000 lira olan 100 metrekarelik bir konut alındığında, ödenecek KDV tutarı 3.000 lira oluyor. Aynı konutun ruhsatı 2013 sonrasında alınanı için ise KDV tutarı 54 bin lira. Bir başka ifadeyle, 100 metrekarelik bir konuta 303.000 lira yerine 354.000 lira ödemek gibi bir durum çıkıyor ortaya. Duruma bir de kredi tarafından bakacak olursak...

Kredi Tarafından Bakış

Geçen yıl bankaların 60 ay vadeli konut kredileri için ortalama %1,2 faiz uygulandığı dikkate alındığında; konut bedelinin %75'i olan 225 bin lirayı kredi olarak alan vatandaşın aylık ödemesi konut kredisi hesaplama yapıldığında 5.625,76 lira olacaktır.

Kredinin toplam geri ödemesi de 337.547 liraya denk gelecektir. Aynı kredi tutarını, bir de bugünkü oranlar (%0,69) üzerinden hesapladığımızda, aylık ödemenin 4.773,5 liraya, toplam geri ödemenin de 286.410 liraya düştüğünü görüyoruz. Bu açıdan bakıldığında, konut kredileri faiz oranlarının düşmesinden dolayı 51.137 liralık bir "kâr" söz konusu. Öte yandan, %1 KDV'li konutların tükenmesinden dolayı, yeni ve daha yüksek orandan ödenecek KDV'nin tutarı 54.000 lira. Hesap açık, karar vermek zor.

Gözden Kaçırmasın

Konut kredisi faiz oranlarının bir miktar daha düşmesini beklemek mi, konut sahibi olabilmek için daha fazla KDV ödeme riskini göze almak mı? Bu noktada, "Yüzde 1 KDV'ye tabi konut stokunun hızla azaldığını" biz kez daha hatırlatmış olalım. Tabii, bu işlerde yurtiçi dinamiklerin yanı sıra küresel piyasalardaki gelişmeleri takip etmek de önem taşıyor. Küresel piyasalarda, FED tarafındaki gelişmelerin etkisiyle likiditeyle ilgili kaygıların gün yüzüne çıktığını görüyoruz. Bu durum tahvil faizindeki yönün yukarıya çevrilmesine sebep oluyor. Yükseliş, yakın zamanda bizdeki kredi faizlerini yakın vadede pek etkilemez ama ilerleyen süreçlerde etkileme ihtimalinin söz konusu olduğunu da gözden kaçırmamak lâzım.

Kıymetini Bilelim

Kredi faiz oranlarında yaşanan düşüşler, ekonomimizdeki istikrarlı yapının en önemli göstergelerinden biridir. Ekonomi istikrarlıysa konut sahibi olmak kolaylaşır. İki noktanın altını çizerek bitirmiş olalım:

-Konut alımı için oldukça uygun bir zaman dilimindeyiz.

-Havanın bu kadar uygun olmasını güven ve istikrar ortamına borçluyuz, kıymetini bilmeliyiz!

Kaynak: Bugün