Konut Alırken Dikkatli Olun

09/09/2011

Kayseri Mimarlar Odası Başkanı Mahiroğlu Konut Alırken Özkaynağı Yeterli Firmalara Yönelinmesi Tavsiyesinde Bulundu

ee_04Kayseri Mimarlar Odası Başkanı Mahiroğlu Konut Alırken Özkaynağı Yeterli Firmalara Yönelinmesi Tavsiyesinde Bulundu

Yapı Denetim Kanunu’nun 1 Ocak’tan bu yana yürürlükte olduğunu kaydeden Mimarlar Odası Başkanı Hakan Mahiroğlu, yapı sektörünün hızlı bir şekilde faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

Mahiroğlu, “Yapı denetim kanunu çıkacak diye meslek odalarından geçen yıl 2.5 kat daha fazla proje geçirildi. Şu anda eski ve yeni işler yapılıyor.” diye konuştu.

Mahiroğlu, proje sayısının artmasıyla da konut alacakların seçeneklerinin de çoğaldığını belirterek, vatandaşların öz kaynaklı firmalara yönelmesi gerektiğini ifade etti. Bu konuda vatandaşları da uyaran Mahiroğlu, “Vatandaşlar bu seçenekleri değerlendirirken yeteri kadar sermayeye sahip olmayan firmaları seçerler ise sıkıntıya girebilirler. İnşaat sektöründe işi başlayıp tamamlayacak firmaları tercih etmeliler.” diye konuştu.

Yaşanılan ufak krizin inşaat sektörünü etkilemediğini kaydeden Mahiroğlu, her yıl odalardan geçen 3 milyon metrekare projesinin 2 milyon metrekaresini konut alanı oluşturduğunu dile getirerek, 2 milyon metrekarenin 15 bin konuta denk geldiğini söyledi. Mahiroğlu, “Bu konutların içinde TOKİ bulunmuyor. Kayseri’de yıllık 15 bin daire yapılıyor. Bu rakam yılda 60 bin nüfusun konut ihtiyacını gidermesi lazım. Yılda bu kadar nüfus artışı yaşanmıyor. Artış olmadığı içinde konut fazlalığı yaşanıyor. Gerektiğinden fazla üretim yapılmasından dolayı da kriz ortaya çıkabiliyor” diye konuştu.

Konut azlığının olmadığına da dikkat çeken Mahiroğlu, son zamanlarda çok büyük konutlar üretildiğine belirterek, konutlarda ihtiyaç fazlasının yapılmaması gerektiğine işaret etti.

Mahiroğlu, “Konutlarda 50-60 metre kare salonlar yapılıyor. Bunlar ölü yatırım. Bunlara ciddi önlem alınması gerekiyor. Konuttan ziyade enerjiye yönelmekte fayda var.” diye konuştu.

Kaynak: Kanal D