Konut Fiyatlarına Zam Geliyor

21/09/2011

Fiyat artışlarına isyan eden markalı konut üreticileri yüzde 20-40 oranında zam yapmaya hazırlanıyor.

d22İnşaat Maliyetlerindeki % 40 Varan Artışlara Bir Süredir Direnen Konut Üreticileri Sonunda Pes Etti

Fiyat artışlarına isyan eden markalı konut üreticileri yüzde 20-40 oranında zam yapmaya hazırlanıyor.

Artık konutta yeni bir dönemin sinyallerini veren inşaatın patronları, son çeyrekte sektör için bu zamların kaçınılmaz olduğuna ve eski fiyatlardan ev bulunamayacağına dikkat çekiyor.

Son dönemde dizi sponsorluklarıyla da dikkat çeken Özyurtlar İnşaat’ın patronu Tamer Özyurt, artık maliyet artışlarını fiyatlara yansıtmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Demir fiyatlarında bir direnç olduğunu belirten Özyurt, “Düşecek sandık ama aksine yukarı doğru çıkıyor. İnşaatta sadece demir değil, döviz ve petrole bağlı olarak tüm maliyetlerimiz arttı. Geçen yıl yaptığımız bir inşaatı bu yıl % 40 daha pahalıya mal ediyoruz” dedi. Özyurt’a göre, özellikle son çeyrek itibariyle sektörde yüzde 40’ı bulan zamlar kaçınılmaz olacak.

2012 itibariyle de konutta yeni bir dönemin başlayacağını belirten Özyurt, şunları söyledi: “Geçen yıla kadar metrekaresini 800 TL’ye mal ettiğimiz konutlar bugün 1.200 TL’ye çıktı. Bu nedenle artık en ucuz konutta bile metrekare 1.500 TL’den başlayacak. Lüks de en az 3 bin TL’den. Şu anda satışlar hareketli. Konut üreticisi de tüketici de bu son şansı iyi değerlendirmeli.” Öte yandan TÜİK Bina İnşaatı Maliyet Endeksi, bir önceki döneme göre yüzde 4,35 arttı.

Büyük Zam Satışları Durdurur

Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya ise, zammın kaçınılmaz olduğunu ancak yüksek oranda yapılırsa satışları durduracağı görüşünde. Ortalama yüzde 15’lik bir zammın bu dönem için makul olacağını savunan Dumankaya, “Fazlası doğru olmaz. Maliyet baskısı yaşıyoruz ancak bu yüzden çok büyük zamlar getirirsek daire satamayız. Biraz fedakârlık yapmak lazım” dedi. Dumankaya, yapılacak makul oranda zamların tüketiciyi ve satışları pet etkilemeyeceğini de ifade etti.

Maliyeti Yansıtmak Zorunda Kaldık

Avrupa Konutları ile sektörde bir marka yaratan Süleyman Çetinsaya da maliyet artışlarını artık yansıtmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Önümüzdeki günlerde zam yapmayı planlıyoruz. Ancak oranı henüz belirlemedik” dedi. Çetinsaya, artık fiyatların da yeniden belirleneceğini söyledi.

Kaynak: Radikal