Konut Fiyatlarının Düşmesini Beklemeyin

07/03/2018

Uzmanlar konut fiyatlarının düşmesini beklemeden tüketicinin ev almasını öneriyor

R.A.Y İnşaat A.Ş. Yönetim Başkanı Ömer Barlak, inşaat ve konut sektöründe yaşanılan gelişmeleri değerlendirdi. Barlak, vatandaşlara fiyatlar düşecek beklentisine girmeden konut almaları tavsiyesinde bulundu. Yükselen konut faiz oranları, döviz kurları ve inşaat maliyetleri vatandaşları temkinli olmaya iterken inşaat ve gayrimenkul sektöründe geçmiş yıllara oranla durgunluğu da beraberinde getirdi. Sektörde yaşanılan gelişmeleri değerlendiren R.A.Y. İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Barlak, vatandaşlara yatırım tavsiyelerinde bulundu. Barlak, şehirlerin yapılan yatırımlarla daha çok değerlendiğini belirterek; “Yetişebildiğiniz yerden, binebildiğiniz noktadan trene binin ve konut alın mutlaka kar edersiniz”dedi.

Net %25 Artış Var

Son 1 yılda inşaat sektöründe artış gösteren rakamların arz-talep dengesiyle ifade edilemeyeceğini belirten Barlak, döviz artışının son 1 yıllık dönemde ciddi rakamlara ulaştığını söyledi. “Buna rağmen Türkiye enflasyonu hala tek haneli rakamlarda”diyen Barlak, enflasyonun üzerinde bir artış yaşandığını vurguladı. Artışa neden olan faktörlerin nedenlerinin konuşulmasından ziyade sonuçları üzerinde durulması gerektiğini ifade eden Barlak, inşaat bazında net yüzde 25’lik bir artış yaşandığını ve bu artışın çok sert bir artış olduğunu söyledi. Yaşanılan artışın üzerine şehirlerin güzelleşmesi ve arsaların değerlerinin artmasının da eklenmesiyle birlikte tablonun daha yakıcı ve yıpratıcı bir hale geldiğini vurgulayan Barlak; “bu durum özellikle konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız için yakıcı ve yıpratıcı oluyor” dedi.

Konut Almak Kazandırır

Artan banka kredi faiz oranları ile ilgili bir soruya da yanıt veren Barlak, satılan konutların yüzde 50’sinin konut kredileri ile satıldığını hatırlattı. “Özellikle kamu bankalarında Sayın Cumhurbaşkanımızın destek ve talimatlarıyla 15 Temmuz süreci akabininde konut kredileri 0,90’lara, 0,87’lere kadar düşmüştü ancak içinde bulunduğumuz durumda faizler 1,10’lar, 1,15’lere yükseldi”diyen Barlak, vatandaşların yine de konut alma eğiliminde olduklarını söyledi.

Fiyatların Düşmesini Beklemeyin

2/2 yükselir”diyen Barlak, bu duruma Londra’yı örnek gösterdi. Londra’da ana caddede bir evin 1 milyon pound ve üzerinden satılabildiğini belirten Barlak, aynı durumun İstanbul, Ankara ve İzmir’deki ana caddelerde bulunan konutlar içinde geçerli olabileceğini, bu bölgelerde rakamların 1 milyon TL’ler ve üzerlerini göreceğini ve hali hazırda gördüğünü de söyledi. “Vatandaşlarımız krediler düşecek, konut fiyatları ucuzlayacak diye beklemeden ihtiyaç duydukları anda imkanları varsa hiç beklemeyip konutları alsınlar”diyen Barlak, konut alanların mutlak suretle kar edeceklerini vurguladı. Barlak; “Zaten konut kredileri yüksek rakamlarda kullanıldıysa konut kredi faizleri düştüğü andan itibaren bankalar bunları zaten güncelliyorlar ama konut fiyatlarının artışı durmuyor. Fiyat artışlarından etkilenmemek adına vatandaşlarımız bir an önce yetişebildikleri yerden, binebildikleri noktadan trene binsinler ve hemen konut alsınlar mutlaka kar edeceklerdir”diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İnsaatnoktasi.com