Konut Kredisi Masrafına İade

02/05/2012

Tüketiciler konut kredisi dosya masraflarının iadesi için icra yoluna başvuruyor

Bursa Hakimiyet Gazetesi'nde yer alan bir habere göre 2006 yılında konut kredisi kullanan ve iki kez yapılandırma yapan bir tüketici, icra kanalıyla dosya masrafını geri alma işlemini başlattı. Tüketici, kredi alma aşamasını ve sonrasında yaşanan gelişmeleri şu şekilde özetledi:

“2006′da 1,68 konut kredisi faiz oranıyla aldığım konut kredimi faizler düştükten sonra iki kez yapılandırdım. İlk yapılandırmada faiz 0,98′e düştü ve 2.300 TL konut kredisi masrafı aldılar. 2. yapılandırmada faiz 0,79′a düştü ve yine 200 TL masraf aldılar. Bu yapılandırmalar sonucu geri ödemem 35 ay, yani 3 yıl düştü. Alınan masrafların yasal olmadığını öğrenip bankaya konut kredisi yapılandırma sırasında ödediğim parayı geri talep etme dilekçesi yazdım. Önce ‘bu söz konusu olamaz’ dediler. Yasal işlem başlatacağımı söyledim. Banka memuru bana avukatlarının çok güçlü olduğunu söyledi. Ben de ’500 TL daha mahkeme masrafı veririm kaybedeceğim bir şey yok’ diye yanıtladım. Sonra ‘Tüketici Hakları Koruma Derneği’ne başvuracağım’ dedim. Bu kez banka memuru ‘sizden bir ricam olacak, bugün siz bir yere başvurmayın, haber bekleyin, eğer sizi aramazsam yarın gerekli işlemi yaparsınız’ dedi.

O gün ilerleyen saatlerde ‘paranızın 2000 TL’si geri ödenecek’ diye arandım. 2500 TL verip yapılandırdığım kredimin 2000 TL’sını geri aldım. Ayrıca 2012 Şubat’ında bankama gidip benden alınan dosya masrafı belgesiyle bağlı olduğum kaymakamlık hakem heyetine dilekçe yazdım. 1 ay kadar sonra hakem heyetince imzalı ve mühürlü olarak haklı olduğuma dair gelen belgenin birini bankamın merkezine taahhütlü postayla yolladım. 15 gün içinde bana dönmeleri gerekiyordu ve dönmediler. Bu işlemi aynı işyerinde çalıştığım bir arkadaşımla yaptık. Onunla aynı bankadan konut kredisi çekmiştik. Banka, arkadaşımın 1000 TL’lik masrafını geri öderken benimkine itiraz etti.

Ben de icra yoluyla 1126 TL dosya masrafını alma işlemi başlattım. Bankalar bazen müşterisini itirazla vazgeçirme çabasında. Ama tüm konut kredisi kullananları uyarıyorum. Sakın bunu dikkate almayın. Kredi borçlulara yardım amacı ve saygıyla duyuruyorum.”

Kaynak: Bursa Hakimiyet