Konut Kredileri 90 Milyar TL’yi Aşacak

18/12/2012

Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay konut kredilerinin 2013’te 90 milyar TL’nin üstüne çıkmasını bekliyor.

Fitch’in Türkiye’nin reyting notunu yükseltmesinden sonra faiz düşüşü gösteren uzun vadeli konut kredilerinde faiz yüzde birin altına düşerek yüzde 0,80 oldu. Uzun vadeli konut kredilerinde talep artışının faiz düşüşüne bağlı olarak artış gösterdiğini belirten Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, son beş yılda konut kredilerinde kredi talebinin faiz düşüşünün yaşandığı dönemlerde artışa geçtiğini söyledi.

Konut Kredileri 90 Milyar TL’yi Aşacak

’
Banka müşterileri dünyada ekonomi krizinin başladığı 2007 - 2008 döneminde sadece Mart 2008’de kredi talebinde bir canlanma eğilimi göstermişler. İki yıla yakın bir süre yatay seyreden müşteri talepleri faizin düştüğü Mart 2010’da tekrar artış göstermiş. Tüketiciler faiz duyarlılık eğiliminlerine bağlı olarak tekrar durgun bir döneme girerken, Ocak 2011’de Türkiye ekonomisindeki olumlu beklentilerin etkisinde kalarak uzun vadeli kredilere yönelmişler.

 2007’den Kasım 2012 tarihine kadar banka müşterilerinin ortalama 5 - 10 yıllık vadelerdeki konut kredisi taleplerinin kredi faiz düşüşlerinde artış eğiliminde olduğunu vurgulayan Atay, 69 milyar Türk Lirası seviyesinde olan konut kredilerinin yıl bitiminde 79 milyar TL olacağını söyledi. Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, konut kredilerinin 2013’te 90 milyar TL’nin üstüne çıkmasını bekliyor.
“Faiz ne zaman yüzde birin altına düşse talep artıyor” diyen Atay, geleceğe ilişkin beklentisini şöyle açıkladı:

“Müşteri talibini tetikleyen en etkili faktör faiz düşüşü. Faizler düşük kalmaya devam edecek ancak bu düşüşün sindirilmesi lazım. Daha radikal bir düşüş beklemiyorum. Hazine bonosu faizine bağlı olarak düşüş olabilir. Bir müddet yatay seyir olacak. Fakat ekonomi büyüyeceği için 2013’te konut kredilerinde büyüme sürecek.”

Kentsel dönüşüm önemli
Kentsel dönüşüm projelerinin konut sektöründe önemli bir beklenti yarattığını ifade eden Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, 6 milyon adet konuttan söz edildiğini belirtti. Kentsel dönüşüm projeleri üzerinde bütün tarafların çalıştığını söyleyen Atay, buna karşın kentsel dönüşüme ilişkin belirsizliklerin de bulunduğunu kaydetti.
Atay, “Çok ciddi bir potansiyel var ancak belirsizlikler de fazla. Bunların netleşmesi lazım. Bir çok bina deprem riski nedeniyle yıkılacak” dedi.

Balon Etkisi Yok

Türkiye’de konut kredilerinin gayri safi milli hasılaya oranının % 5.5 olduğunu belirten Atay, balon oluşmadığını ifade etti. Talebin daha çok beyaz yakalı kesimden geldiğini söyleyen Atay, “Yatırım amaçlı alan orta gelir grubu dikkat çekiyor. Yeni projeleri tercih ediyorlar. Daha düşük gelir grubunda da talep gözleniyor” dedi.

Kaynak: Milliyet