Konut Kredileri Düştü Derken Ev Fiyatları Arttı

15/07/2013

Bankalardaki konut kredisi faiz oranlarının düşmesiyle ev almak isteyen vatandaşlar, bu kez inşaat firmalarının yüksek fiyatlarıyla karşılaşmaya başladı.

Türkiye'de müteahhitler, kenar semtlerde 1+1 dairelere bile 200 bin lira fiyat biçerken; Amerika'da 7 odalı villalar, 89 bin dolara düştü.

Son günlerde Türkiye'de konut sektöründe fiyatlar bir türlü inmiyor. Bankalardaki konut kredisi faiz oranlarının düşmesiyle ev almak isteyen vatandaşlar, bu kez inşaat firmalarının yüksek fiyatlarıyla karşılaşmaya başladı.

Miami'deki Villalar İstanbuldaki 1+1'den Ucuz

Bazı projelerde 1+1 daireler bile 400 bin lirayı bulan fiyatlarla sunuluyor. İstanbul'un en ücra bölgelerinde de 2+1 evlere 300 bin lira isteniyor. Bizde durum böyle iken; Amerika'da lüks villaların fiyatları ise giderek düşünce, Türkler buraya akın etmeye başladı. Yaşanan krizin ardından, ABD'nin en gözde turizm merkezlerinden Miami'deki villaların fiyatı, İstanbul'daki sıradan bir projedeki 1+1 ya da 2+1 konutlardan daha ucuz hale geldi.

Beylikdüzü'nde, Tuzla'da veya Güneşli'de, yani İstanbul'un dışında semtlerde ortalama bir projede fiyatlar 1+1 ya da 2+1 için 200 bin liradan başlayıp, 450 bin liraya kadar çıkıyor. Miami'de kent merkezine 25 dakika uzaklıktaki 5 oda, 2 salonlu bir villanın fiyatı ise 89 bin dolar (yaklaşık 170 bin lira). Yüzme havuzu ve saunası da bulunan villayı peşin parayla almak isteyenlere de yüzde 10 indirim yapılıyor. Konut kredisi kullanmak isteyenler için ise konut kredisi faiz oranı, bizim bankaların uyguladığının yarısını ancak buluyor.

Konut Kredisinde Faiz Oranı % 0.47

Bu villayı almak için yüzde 0.47 konut kredisi faiz oranı ile kredi almak mümkün. Uzmanlar, bu tür villaların ABD'de çok bulunabileceğini, gidip oturmak yerine, kiraya vermenin de mümkün olduğunu belirtiyor. Son dönemde Miami'den ev alan ya da yerleşen Türkler'in sayısının 80 bini bulduğu ifade ediliyor.

ABD'de, Florida eyaletinde süper lüks villalar 89 bin dolara satılıyor. Oda sayısına göre bu rakam 50 bin dolara kadar düşüyor. ABD'li emlakçılar, en iyi müşterilerinin Türkler ve Araplar olduğunu söylüyor.

Kaynak: Takvim