Konut Kredileri Standartlarının Gevşetilmesi Bekleniyor

09/01/2017

"Kredi türlerine göre" Banka Kredileri Eğilim Anketi, 1. çeyrek beklentilerinin analizi sonuçlarına göre 2017 yılının ilk çeyreğinde "taşıt kredileri" ve "bireysel kredilerde" standartların aynı kalması eğilim baskın bir düzeyde bulunurken, konut kredileri standartlarının gevşetilmesi bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen "kredi türlerine göre" Banka Kredileri Eğilim Anketi,  1. çeyrek beklentilerinin analizi sonuçlandı. Anket sonuçlarına göre 2017 yılının ilk çeyreğinde "taşıt kredileri" ve "bireysel kredilerde" standartların aynı kalması eğilim baskın bir düzeyde bulunurken, konut kredileri standartlarının gevşetilmesi bekleniyor.  Bankaların aynı dönemde "işletmelere" kullandırılacak kredilerde de standartlarını sıkılaştırması bekleniyor.

Merkez Bankası anketinden çıkan sonuç:

Konut Kredisi Standartları Düşecek

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın 2017 yılı ilk çeyreğine ilişkin beklentilerini açıklayan Ekim-Aralık 2016 dönemi Banka Kredileri Eğilim Anketi'ne göre, 2017 yılının ilk çeyreğinde işletmelere kullandırılacak kredilerde sıkılaşma eğilimi bekleniyor. İşletme kredilerinin aksine konut kredilerindeki standartların hafiflemesinin beklendiğini vurgulayan anket: "Taşıt kredilerinde ve diğer bireysel kredilerde ise standartların temelde aynı kalacağı" yönünde görüş bildirdi. Raporda işletmelere yönelik kredi taleplerinin son çeyrekte düşüş yaşadığını, diğer taraftan bireysel krediler ile konut kredleri ve taşıt kredilerinde artış kaydedildiğine de dikkat çekildi.

Türk Bankalarında Kar Kaybı Beklentisi

Diğer taraftan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de Türk bankalarının varlık kalitesine ilişkin trendin 2017 yılı içinde düşüş eğilimi göstermesinin beklendiğini açıkladı. Moody's tarafından yapılan açıklamada, bu düşüş eğilimi yüksek enflasyon ve Türk lirasındaki değer kaybının yanı sıra, yatırım iklimindeki güvenlik zaafı ve jeopolitik nedenlerden kaynaklanacağına dikkat çekildi.

Kaynak: Emlak Webtv