Konut Kredilerinde Ortalama Vade 75 Ay

21/04/2011

ING Mortgage Barometre Mart ayı sonuçlarına göre ortalama 75 aylık vade ile ev kredisi tercih ediliyor

a55_02ING Bank, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve IPSOS işbirliği ile hazırlanan ING Mortgage Barometre’nin Mart sonuçları yayınlandı. 14 ilde ve yaklaşık bin kişinin katılımı ile her ay hazırlanan çalışma, tüketicilerin konut satın alma eğilimleri ve tercihleri, bu tercihlerini etkileyen dinamikleri ve ekonomi ile ilgili beklentilerini ölçmeye ve konut piyasasının nabzının tutmaya çalışıyor.

Şubat ayında 81 seviyesinde olan Barometre, Mart ayında ise 86 seviyesindeydi. Barometre’nin Mart 2011 sonuçlarına göre, konut satın alınırken kullanılacak kaynakların başında yüzde 68 oranı ile kredi kullanımı geliyor. Ocak ayında yüzde 57, şubat döneminde ise yüzde 59 seviyesindeki kredi kullanımına nazaran, banka kredisi talebinin Mart ayında arttığı görülüyor.

Çalışmaya katılan tüketiciler, Mart ayında krediye ödenebilecek aylık ortalama taksit tutarının 1.168 TL olduğunu belirtiyorlar. Bu tutar Şubat ayına göre bir düşüş anlamına geliyor. Ortalama 75 aylık vade ile ev kredisi tercih edilirken, banka kredisi kullanacağını belirtenlerin yüzde 56’sı, evin değerinin yüzde 50 ile yüzde 70 arasını kredi ile karşılamayı düşündüğünü belirtiyor.

Araştırmanın başka bir sonucuna göre, tüketiciler alacakları evlerin fiyatını ortalama 121.372 TL olarak belirtiyor. Mart 2010 döneminde ise ortalama değer 109.087 TL idi. Bu durumda son 12 aylık dönemde tüketicilerin konut alımı için daha fazla bütçe ayırmaya hazır oldukları görülüyor. Mevcut piyasa koşullarının konut alımına uygun olduğunu düşünenlerin oranının Şubat ayında yüzde 37’den yüzde 41’e çıktığı görülüyor. Gelecekte konut satın alma eğilimi ise Şubat ayında yüzde 56’dan yüzde 57’lik bir seviyeye geldi. Konut satın almayı planlayanların 1 yıl ve daha uzun sürede ev satın almayı planladığı, en çok içinde oturmak ve yaşamak için ev satın almak istedikleri görülüyor.

Sonuçları değerlendiren Bilgi Üniversitesinden Yard. Doç. Dr. Orhan Erdem ise Merkez Bankası’nın ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun aldığı tedbirler sonucu yükselen faiz oranlarına rağmen konut kredileri hacmindeki artışın hızlanarak sürdüğünü belirtti. Erdem, Ocak ayında tarihinin en düşük faiz oranını gören konut kredileri son iki aydır yükselişe geçtiğini, faiz oranlarının artmaya devam edeceğinden endişe eden tüketicilerin, bu oranlar çok fazla artmadan konut almaya çalışıyor gibi göründüğünü belirterek “artışı gören tüketicilerin bu oranların daha da artmadan erteledikleri konut alımlarını gerçekleştirmeye başladıklarını” söyledi.

Kaynak: Hürriyet