Konut Kredilerine Sıkılaştırma Sinyali Geldi

26/05/2011

Merkez Bankası ve BDDK’nın kredi artışına ilişkin uyarılarından sonra bankalar konut kredilerindeki standartlarını sıkılaştırmaya hazırlanıyor

aa_10Merkez Bankası ve BDDK’nın kredi artışına ilişkin uyarılarından sonra bankalar konut kredilerindeki standartlarını sıkılaştırmaya hazırlanıyor.

Bankalar önümüzdeki 3 ayda kredi kabul kriterlerini zorlaştırarak desteğini azaltacak. Ekonominin aşırı ısındığı gerekçesiyleMerkez Bankası ve BDDK’nın bankalara yaptığı uyarılar sonuç verdi.

Konut kredilerinde sıkılaştırma sinyali geldi.Merkez Bankası banka kredileri eğilim anketine göre, konut kredisinde bankaların yüzde 16’sı yılın ikinci çeyreğinde şartlarını zorlaştıracak. Üstelik kredi standartlarında uzun zamandır değişiklik yapmayan bankalar da kredi verme politikalarını değiştirmeye başladı.

Ankete göre bankaların yüzde 5’i şimdiden şartlarında değişikliğe gitti. Anketteki kredi standartları terimi, bankaların kredi kabul kriterlerini ifade ediyor. Yani krediyi alıcısının gelir düzeyi, geri ödeme oranları, teminatları gibi başvuruların değerlendirilirken göz önünde bulundurulan kriterleri içeriyor. Faiz oranı,masraflar, maksimum kredi tutarı gibi koşullarda değişikliğe gidenlerin oranı ise yüzde 25’leri buluyor. Ayrıca bankaların yüzde 18’i konut kredilerinde kârmarjlarını artırdıklarını belirtiyor, bir başka deyişlemüşterinin kredi maliyeti de artıyor.

Talep de Azalıyor

Enuygun.com Başanalisti Betül Sungurlu, kredi taleplerinin de değişmeye başladığına dikkat çekti. 2009 son çeyrek ve 2010 son çeyrek arasında bankaların hiçbirinin talepte azalma bildirmemesine rağmen, 2011 ilk çeyrekte yüzde 15’inin azalma olduğunu söylediği aktardı. Sungurlu “Talebin arttığını bildiren banka oranı ise yüzde 32. Bu oran da önceki dönemlere kıyasla oldukça düşük seviyede” dedi.

Ülkemizde Tehlike Yok

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya konut kredilerinin milli gelirdeki payının yüzde 5.5 olduğunu, bunun da tehlike oluşturmadığını söyledi. Gökkaya “Avrupa’da gelişmekte olan ülkelerde konut kredilerinin oranı yüzde 15’tir. Türkiye’de de yüzde 15’e olsa bile sorun oluşturmaz” dedi.

Kaynak: İhlas