Konut Kredisi Alma Aşamasında Sizi Neler Bekliyor

31/07/2012

Konut kredisi başvurusunda tüm bankaların istediği belgeler vardır. Bu şartların ve belgelerin eksiksiz biçimde doldurulması ve temin edilmesi gerekir.

İnsanların en temel ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyacınızı karşılamak için kendinize ait bir ev sahibi olmak isteyebilirsiniz. Sahip olacağınız ev, güvenli ve daha masrafsız bir hayatın kapılarını açacaktır.

Günümüzde konut sahibi olmak daha kolay olsa da belli prosedürler ve maddi uygulamalar gerektirebilir. Ancak uygun şartları sağladığınızda siz de kendi evinize sahip olabilirsiniz.

Peki Konut Kredisi (Mortgage) Alma Aşamasında Sizi Neler Bekliyor?

Konut kredisi başvurusunda tüm bankaların istediği belgeler vardır. Bu şartların ve belgelerin eksiksiz biçimde doldurulması ve temin edilmesi gerekir. 

Yeni kanuna göre alınacak olan taşınmazın bedelinin %20-25 gibi bir miktarın peşinat olarak sunulması gerekmektedir. Bu miktar geri ödeme zorluğu durumunda banka için teminat oluşturucaktır.

 Birçok banka, sahip olacağınız teminat için herhangi bir taşınmazı ipotek edebilir ya da kefil isteyebilir.

Konut sahibi olmak için, kişisel, deprem ve konut sigortalarının yapılması gerekmektedir.

 Konut Kredisi faizlerinde % 5 oranında uygulanan Banka Sigorta Muamele Vergisi'nden (BSMV) muaftır.

 Sabit Faizli Konut Kredisi ve Değişken Faizli Konut Kredisi olmak üzere iki faiz seçeneği sunulur.

Ekspertiz Konusunda Dikkat!

Konutunuzun değerinin biçilmesi ve uygun kredinin çıkması için konutunuzu değerleyecek olan kişi mutlaka uzman olmak zorundadır. Uzman raporu sonucunda konutun, oturulabilir ve sağlam nitelikte ve yapı güveliğinde olması garanti edilecektir.

Taksitler Ödenmezse Ne Olur?

Taksitlerini aksatanlara üç ay süre verilir. Tüketicinin üçüncü ay sonunda da taksitini ödememesi halinde banka, ipotek ettiği taşınmazı satma hakkına sahip olacaktır ya da kefilden hakkı temin edecektir.

Kaynak: Milliyet