Konut Kredisi Almak İsteyenlere Öneriler

11/11/2010

Kredilerden alınan masraf ve komisyonlar eklenince faiz oranı hâlâ yüzde 1’lerin üzerinde. 100 bin TL krediden alınan en düşük masraf 1.450 TL

fazilerFaizlerin daha uzun süre tarihi düşük seviyelerinde seyredeceği beklentisiyle bankalar konut kredisi faizlerini 5 yıllık vadede yüzde 0.79, 10 yıllık vadede ise yüzde 0.81’e kadar indirdi. Ancak her ne kadar faizler bu seviyelere kadar inmiş görünse de kredilerden alınan masraf ve komisyonlar eklenince faiz oranı hâlâ yüzde 1’lerin üzerinde.

Bankalar komisyon, dosya ücreti, sigorta ücreti gibi kalemler altında müşterilerinden aldıkları ücretler, açıklanan tabela faizlere yansıtılınca kredi faizi de yükseliyor. Tüketiciden alınan masraflar bankadan bankaya değişirken, alınan masraflarda bankadan bankaya uçurum olması da dikkat çekiyor. Bankaların açıkladıkları düşük faizin farkını masraflardan aldıkları ücretleri artırarak kapadığı gözleniyor.

100 bin liralık konut kredisi örneğinden yola çıkılacak olursa, bankadan bankaya değişmekle birlikte alınan toplam masraf tutarı 1.450 TL ile 4 bin 750 lira arasında değişiyor. Konut kredisinde alınan en önemli masraf kalemi olan dosya masrafı bankasına göre değişmekle birlikte, kullanılan kredinin yüzde 1’i ile yüzde 2’si arasında değişiyor. Bunun yanı sıra yine bankasına göre değişmekle birlikte 300 TL ile 650 TL arasında bir defaya mahsus ekspertiz ücreti anlıyor.

Kaynak: Haber Türk