Konut Kredisi Borcu İsveç'e Uzun Vadede Ciddi Zararlar Verebilir

09/09/2015

Merkez Bankası (Riksbank) Başkanı Stefan Ingves, ülkede yaşanan yoğun konut borcu sıkıntısının ülke ekonomisinin gidişatına uzun vadede ciddi zararlar verebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Konut Kredisi Borcu İsveç'e Uzun Vadede Ciddi Zararlar Verebilir

İsveç'te yaşanan konut kredisi borcunun ülkeye büyük sıkıntılara verebileceği endişesi ülkeyi tedirgin ediyor. Merkez Bankası (Riksbank) Başkanı Stefan Ingves, ülkede yaşanan yoğun konut borcu sıkıntısının ülke ekonomisinin gidişatına uzun vadede ciddi zararlar verebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Ingves, İsveç devlet televizyonuna yaptığı açıklamada "Geçen hafta repo faizi oranının değişmeyerek yüzde -0,35'de kalması İsveç ekonomisinde olumlu gelişmeler yarattı. Fakat bu durum ülkede ciddi bir hal alan konut borcu krizi meselesinin üstünü örtmez" dedi.

Stefan Ingves, İsveç'te konut piyasasının iyi bir şekilde işlemediğini belirterek, ekonominin uzun vadede ciddi bir riskle karşılaşmaması için bu konuya bir an önce geniş kapsamlı siyasi bir çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti. İsveçliler Avrupa'da hane başına borcu en yüksek insanlar arasında bulunuyor. Bu duruma ana sebep olarak ise özellikle 2008 yılından sonra hızla artmaya başlayan konut fiyatları gösteriliyor. İsveç'te konut fiyatlarının son on yılda iki kat arttığı belirtiliyor.

Kaynak: Bursada Bugün